Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Agar-agar – jak go używać?

Zobacz artykuły na temat:odżywianiedeserprodukty żywnościowe
Dobra wiadomość dla wegetarian i osób nie lubiących korzystać z żelatyny. Dzięki agar-agar nie muszą one już rezygnować z jedzenia galaretek i deserów wymagających tężenia. Dzięki agarowi każdy przyrządzić może pyszne desery i to dużo łatwiej, niż przy użyciu żelatyny.

agar

Fot. Fotolia

Czym jest agar?

Agar jest substancją pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się ją z glonów – krasnorostów. Można ją kupić już od ok. 5 zł pod postacią proszku, granulatu, ale także włókien, sztabek czy płatków.

Jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy.

Jedynie przy użyciu go trzeba pamiętać by rozpuścić go dokładnie aby pozbyć się zapachu morza, który może popsuć efekt końcowy naszego dania. Stosowany jest w przemyśle spożywczym do produkcji ptasiego mleczka, galaretek i dżemów.

Zobacz także: Rodzaje cukru który jest najsłodszy?

Jak postępować z agarem?

Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się nam w temperaturze pokojowej.

Czasami wystarczy już 2 g. proszku by przyrządzić galaretkę.

Najlepiej metodą prób i błędów samemu za pomocą łyżeczki kuchennej odmierzać ile go potrzebujemy, by osiągnąć pożądaną konsystencję. Jest to łatwiejsze niż przy żelatynie bowiem, galaretkę z agar – agar możemy ponownie podgrzać gdy np. wyjdzie nam za rzadka, dodać więcej proszku i ponownie schłodzić. Najlepiej moczyć go w kieliszku wody aż się rozpuści a potem dodać do gotującej potrawy. Dla proszku wystarczy do 5 minut, dla granulek ok 10-15 min rozpuszczania.

Teraz czas na praktyczne zachowanie tej zdrowej, bo mającej w sobie błonnik, tłuszcze omega-3, kwas foliowy oraz witaminy K, E i B6 substancji.

Agar – wykorzystanie w przepisach

Galaretka malinowa z agarem

Składniki:

  • 400g malin
  • 1/2 l wody
  • 1/2 szklanki syropu malinowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki agar agar

Wykonanie:

Agar –agar rozpuszczamy w kieliszku (czas zależny od postaci). Wodę gotujemy i na początku wrzenia dodajemy agar. Dalej gotujemy przez 10 min. Wlewamy sok malinowy i sok z cytryny. Do salaterki wykładamy maliny i zalewamy płynem. Pozostawiamy do stężenia.

Galareta drobiowo-warzywna

Składniki:

  • 0,5 kg udek kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól
  • 20 g (ok 2 łyżeczki) agar- agar

Wykonanie:

Warzywa oprócz groszku kroimy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy przyprawy i po około 45 minutach gdy warzywa zmiękną dorzucamy pokrojoną natkę. W tym czasie gotujemy udka. Ugotowane obieramy ze skóry i oddzielamy mięso, które drobno kroimy. Ugotowane warzywa odcedzamy od bulionu i pozostawiamy do wystygnięcia.

Z bulionu z warzyw odlewamy pól szklanki, schładzamy i dodajemy agar – agar. (Pamiętajmy by dodać jedną łyżeczkę na 1 litr bulionu). Energicznie mieszamy, dodajemy do gorącego bulionu, dalej mieszamy by nie powstały grudki. Całość gotujemy min. 10 minut.

Mięso kurczaka wykładamy na dno miseczek. Na to kładziemy warzywa wymieszane z groszkiem konserwowym. Zalewamy to bulionem z agar i pozostawiamy do zastygnięcia.

Polecamy również: 3 sposoby na słodkie galaretki


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 13
dodano: 21:22 2016-01-25 przez: ~gość (185.34.*.*)
siema
dodano: 15:58 2014-08-31 przez: ~Gall (46.77.*.*)
~xXx napisal(a): @ Lekarz Galaktoza trudno przyswajalnym cukrem? No no, to tylko potwierdzenie ile na medycynie wiedzą o żywności i żywieniu. Zdarza się nietolerancja laktozy, czyli jednego z cukrów wchodzącego w skład galaktozy, ale w żadnym stopniu nie jest ona trudno przyswajalna - polecam mniej czytać wikipedię.
A ja polecam słownik ortograficzny. Zastanawiam się z jakiego źródła czerpał wiedzę ~xXx. Na pewno nie z podręcznika chemii, bo jego wiedza na temat laktozy i galaktozy jest delikatnie mówiąc rewolucyjna. Poniżej zamieszczam cytat z (nie)wiarygodnej? Wikipedii: "Galaktoza, C6H12O6 – organiczny związek chemiczny z grupy cukrów prostych (monosacharydów), aldoheksoza. Wchodzi w skład dwucukru laktozy (tzw. cukru mlekowego). (...) W organizmie człowieka D-galaktoza przekształcana jest w D-glukozę . Zaburzenia metabolizmu galaktozy są przyczyną jej gromadzenia się w organizmie, co prowadzi do szkodliwego wzrostu stężenia galaktitolu i galaktozo-1- fosforanu i jest przyczyną galaktozemii." Wprost o szkodliwości agaru nic nie napisano. Wikipedia tylko to sugeruje. Może ktoś zna publikacje na ten temat. ~xXx! Może jednak warto zajrzeć do Wikipedii, żeby odświeżyć sobie wiedzę z zakresu gimnazjum, zamiast się wymądrzać?
dodano: 15:57 2014-08-31 przez: ~gość (46.77.*.*)
~xXx napisal(a): @ Lekarz Galaktoza trudno przyswajalnym cukrem? No no, to tylko potwierdzenie ile na medycynie wiedzą o żywności i żywieniu. Zdarza się nietolerancja laktozy, czyli jednego z cukrów wchodzącego w skład galaktozy, ale w żadnym stopniu nie jest ona trudno przyswajalna - polecam mniej czytać wikipedię.
A ja polecam słownik ortograficzny. Zastanawiam się z jakiego źródła czerpał wiedzę ~xXx. Na pewno nie z podręcznika chemii, bo jego wiedza na temat laktozy i galaktozy jest delikatnie mówiąc rewolucyjna. Poniżej zamieszczam cytat z (nie)wiarygodnej? Wikipedii: "Galaktoza, C6H12O6 – organiczny związek chemiczny z grupy cukrów prostych (monosacharydów), aldoheksoza. Wchodzi w skład dwucukru laktozy (tzw. cukru mlekowego). (...) W organizmie człowieka D-galaktoza przekształcana jest w D-glukozę . Zaburzenia metabolizmu galaktozy są przyczyną jej gromadzenia się w organizmie, co prowadzi do szkodliwego wzrostu stężenia galaktitolu i galaktozo-1- fosforanu i jest przyczyną galaktozemii." Wprost o szkodliwości agaru nic nie napisano. Wikipedia tylko to sugeruje. Może ktoś zna publikacje na ten temat. ~xXx! Może jednak warto zajrzeć do Wikipedii, żeby odświeżyć sobie wiedzę z zakresu gimnazjum, zamiast się wymądrzać?
Zamów darmowy newsletter