Aspiryna skrywa groźne tajemnice

Aspiryna skrywa groźne tajemnice
Aspiryna od lat cieszy się wielką  popularnością - naszych babć, mam i nas samych... A jednak! Zawarty w aspirynie kwas acetylosalicylowy bywa groźną bronią. Niektóre osoby powinny unikać aspiryny jak ognia. Dlaczego?
/ 02.09.2010 16:03
Aspiryna skrywa groźne tajemnice

Uczulenie na aspirynę?

Aspiryna wywołuje u osób uczulonych na nią poważne objawy chorobowe. W takich przypadkach jedyną skuteczną metodą terapii jest jej unikanie. Odnosi się to nie tylko do zawierających go preparatów medycznych czy kosmetycznych, ale także wielu pokarmów spożywanych na co dzień.

Dieta aspirynowa

Dieta aspirynowa jest odmianą diety eliminacyjnej. Polega na zmniejszeniu podaży (tzw. dieta niskosalicylanowa) lub na całkowitej eliminacji salicylanów z zakresu spożywanych posiłków, poprzez odpowiedni dobór pokarmów.

W zależności od stopnia nasilenia alergii wybierany jest odpowiedni wariant. Głównym celem diety aspirynowej jest utrzymanie ilości spożywanych salicylanów na takim poziomie, przy którym nie występują objawy niepożądane. Poziom ten jest indywidualny i zmienny osobniczo. W związku z tym każdy pacjent musi mieć swój własny tryb dietetyczny. Wymaga to od osób uczulonych pewnych wyrzeczeń i dostosowań. Tym bardziej, że tolerancja na salicylany nie jest wartością stałą i zmienia się w zależności od okoliczności. Każdy większy stres może spowodować jej spadek, a tym samym wymusić zmianę diety.

Polecamy: Dieta rotacyjna

Kiedy stosować?

Podstawowym wskazaniem do stosowania diety aspirynowej są dwa stany:

  • wspominane wcześniej uczulenie na aspirynę;
  • skrajny przejaw tego uczulenia, czyli astma aspirynowa.

Niekiedy dieta aspirynowa jest zalecana także jako leczenie pomocnicze przewlekłych pokrzywek, astmy oskrzelowej oraz zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), gdyż jak wynika z doniesień naukowych salicylany, podobnie jak cukier mogą wzmagać aktywność.

Jak i czego unikać?

Salicylany występują powszechnie w wielu produktach spożywczych. Spotyka się je w większości warzyw, owoców (szczególnie jagodowych), orzechach, ziołach i przyprawach. Wchodzą w skład wielu substancji stosowanych w celu konserwowania żywności. Ich codzienne unikanie jest trudne, jednak możliwe.

Podstawę diety stanowią produkty spożywcze praktycznie całkowicie wolne od salicylanów, czyli:

  • chleb;
  • ryż;
  • ziemniaki;
  • biały ser;
  • jaja;
  • masło;
  • świeże mięso.

Pokarmy o ich niskiej zawartości, o ile spożywane w małych ilościach mogą być dobrze tolerowane i nie muszą być wykluczane z diety. Zasada ta odnosi się między innymi do dojrzałych owoców (zawartość salicylanów w owocach maleje wraz z procesem dojrzewania) i ugotowanych warzyw (gotowanie obniża zawartość salicylanów). Niedopuszczalne jest natomiast stosowanie przypraw, konserw, pokarmów konserwowanych benzoesanami i artykułów zawierających syntetyczne środki smakowe, zapachowe i barwnikowe. Osoby uczulone na aspirynę muszą ponadto wystrzegać się herbaty, wina i piwa.

Dieta aspirynowa jest skuteczną metodą walki z alergią na kwas acetylosalicylowy. Pomimo, że początkowo wydaje się trudna, z czasem jest stosowanie nie jest aż tak skomplikowane, tym bardziej że chroni przed poważnymi komplikacjami zdrowotnymi.

Polecamy: Witaminy i minerały dla odpowiedniej masy ciała

Redakcja poleca

REKLAMA