Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 2  

Czy bób jest zdrowy?

Iza Czajka
Dietetyk
Bób jest bogaty m.in. w witaminy z grupy B, izoflawony, roślinne sterole, tiaminę i niacynę. Jaki bób wybrać? Jak prawidłowo gotować bób? Komu i dlaczego bób może szkodzić? Czy warto kupować bób w torebce? Jak gotować bób, aby nie powodował wzdęć?

Bób

Bób

Zdrowie w ziarnach bobu

Bób pojawia się na początku lata i podobnie jak inne rośliny strączkowe jest skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera dużo białka, błonnika i mało kalorii (100 g to zaledwie 66 kcal i ok. 6 g błonnika, który pomaga chronić błonę śluzową jelita grubego przed działaniem substancji toksycznych). Wykazano również, że zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym.

Bób jest bogaty w izoflawony i roślinne sterole. Izoflawony, takie jak genisteina i daidzeina, działają ochronnie na piersi, chroniąc je przed nowotworami. Bób charakteryzuje się wysokim stężeniem aminokwasu zwanego lewodopą (prekursor dopaminy), który działa jako neuroprzekaźnik w mózgu, ale też podnosi poziom testosteronu i zwiększa syntezę hormonu wzrostu.

Bób dostarcza mnóstwa witamin z grupy B: 100 g świeżych ziaren zawiera jej 423 mikrogramy lub 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

W ziarnach bobu znajdziemy również witaminę B6 (pirydoksyna), tiaminę (witamina B-1), ryboflawinę i niacynę. Większość z tych witamin funkcjonuje jako koenzymy w reakcjach działających w komórce w transformowaniu węglowodanów, białek i tłuszczów na energię.

Jaki bób jest dobry?

Bardzo młody bób, podobnie jak groszek cukrowy, może być jedzony na surowo. Najczęściej sprzedawany bób jest już łuskany i przechowywany w szczelnych torbach z tworzywa sztucznego. Nie wiadomo jednak czy jest on świeży i dlatego najlepiej jest kupować go w strąkach. Powinny one być intensywnie zielone, bez przebarwień i pleśni.

Bób w lodówce zachowuje swoje walory odżywcze około tygodnia. Może być jedzony jako przekąska, jest też doskonałym składnikiem sałatek. Niestety, powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.

Zobacz też: Tabela kalorii - warzywa


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Dlaczego fast foody są niezdrowe?

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 22
dodano: 21:35 2015-07-16 przez: ~gość (46.238.*.*)
Mój bób mnie w dupe gniut 😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😱😱😱😱😱😱😱😱😱😨😨😨😨😨
dodano: 21:29 2015-07-16 przez: ~Oliwia (46.238.*.*)
Mój bób mnie w dupe gniut 😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😵😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😨😵😱😨
dodano: 00:14 2015-07-05 przez: ~gość (46.238.*.*)
~gość napisal(a): , zobacz ostatni żart bo to mój żart😄😄😄😄😄😄😄😄
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter