Co podwyższa poziom cholesterolu?
Jest wiele czynników, oprócz diety, które mogą wywołać hipercholesterolemię. Do najważniejszych należą:
- nadmierna waga;
- palenie tytoniu;
- niektóre leki np. sterydy anaboliczne.
Polecamy też: Jak dochodzi do hipercholesterolemii?
Hipercholesterolemia, czyli podwyższenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, powoduje wiele powikłań. Skutkami zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi mogą być poważne choroby układu krążenia.
Szkodliwa otyłość brzuszna
Nadmierna waga zwiększa prawdopodobieństwo podwyższenia zawartości cholesterolu we krwi. Osoby otyłe mają większą skłonność do niskiego poziomu cholesterolu HDL (dobrego). Wynika to z braku aktywności fizycznej, nadmiaru spożywanych kalorii, tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych. Jednak spadek masy ciała wpływa na wyrównanie tej proporcji.
Waga ciała jest czynnikiem wpływającym ściśle na stężenie cholesterolu.
Tłuszcz podskórny, zgromadzony w strefie brzucha, nosi nazwę otyłości brzusznej typu jabłko. Najczęściej widoczna jest u mężczyzn i kobiet po menopauzie. Dlaczego otyłość brzuszna stwarza większe ryzyko powikłań, niż otyłość zgromadzona na pośladkach i udach? Odpowiedź znajduje się w anatomicznej budowie naczyń krwionośnych. Najwięcej i największe naczynia krwionośne przechodzą właśnie przez jamę brzuszną. Nagromadzenie w niej tłuszczu wpływa na równoczesne otłuszczenie tych naczyń.
Polecamy też: Jak dbać o swoje naczynia krwionośne?
Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.