Czym jest kapsaicyna?
Przyrządzanie ostrego curry raz w tygodniu albo dodanie ostrego sosu do posiłków może pomóc w zwalczaniu zarazków. Kilka badań laboratoryjnych wykazało, że kapsaicyna — składnik nadający ostrość papryce chili — może pomóc w zwalczeniu choroby, zanim będzie miała szansę na dobre się rozpocząć.
W jednym z eksperymentów jednej z dwóch grup myszy laboratoryjnych podawano codzienną dawkę kapsaicyny. Po trzech tygodniach myszy przyjmujące kapsaicynę miały prawie trzykrotnie więcej komórek produkujących przeciwciała niż te z grupy kontrolnej.
Polecamy: Fast food, junk food - czy wiesz, co jesz?
Ostre zwiększa odporność
Większa liczba przeciwciał oznacza mniej przeziębień i infekcji. Wyniki innych badań wskazują, że spożywanie żywności zawierającej ostre składniki, takie jak kapsaicyna, może zwiększyć odporność w drodze wypłukiwania toksyn. Jeśli więc lubisz ostre potrawy, możesz sobie spokojnie w tym względzie pofolgować.
W Wielkiej Brytanii potrawka curry jest już niemal tak popularnym daniem na wynos jak tradycyjna ryba z frytkami (w Polsce odpowiednikiem jest zapewne kebab - dop. red.). A jeśli do jej przyrządzenia użyjesz świeżych składników bez sztucznych dodatków, będzie to jak najbardziej zdrowe pożywienie.
Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.