Czy wiesz co jeść w proteinowy czwartek?

Smażony karp.
Proteinowy czwartek znają wszyscy, którzy stosują dietę Dukana. Jest to dzień, w którym powraca się do zwyczajów fazy I i spożywa produkty, które zwierają niemal wyłącznie proteiny. Zobacz, co można a czego nie powinno się jeść w proteinowe czwartki.
/ 14.04.2011 05:28
Smażony karp.

Celem proteinowych czwartków jest ochrona przed ponownym przybraniem na wadze. Nie wszystkie produkty z fazy I („uderzeniowej”) można spożywać w proteinowe czwartki. Należy wybrać tylko te produkty, które zawierają jak najwięcej protein.

Z mięs wybierz: cielęcinę (polecane dania - eskalopki lub pieczeń cielęcą), koninę, królika, polędwicę wołową, stek wołowy, rostbef, stek mielony.

Zrezygnuj z: dań z jagnięciny, wieprzowiny, antrykotów, ligawy, łat, żeberek cielęcych i wołowych.

Wskazówka: wołowinę w czwartki przesmaż – pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. Zawartość protein pozostaje taka sama.

Z drobiu możesz jeść: filety z kurczaka, indyka, perliczkę, przepiórkę, górną część układu kurczaka.
Zrezygnuj z: gęsi, kaczki, skrzydełek, kupra i skórki kurczaka.

Z ryb wybierz: tuńczyka (w sosie własnym, nie w oleju), dorsza, halibuta (również wędzonego), miętusa, morszczuka, mieczyka, solę, flądrę, pałeczki rybne surimi, strzępiela, płaszczkę, tępogłowa, turbota, merlana, labraksa, gardłosza atlantyckiego, doradę, czarniaka i barwenę.
Zrezygnuj z: wędzonego łososia, sardynek, makreli i tuńczyka w oleju.

Wskazówka: miętusa, doradę, strzępiela i czarniaka można jeść na surowo, doprawiając je sokiem z cytryny, solą pieprzem i ziołami.

Jajka: zjedz całe jajko lub samo białko, jeśli w ostatnim tygodniu sporo jadłeś.

Z nabiału wybierz: jogurt naturalny beztłuszczowy i chudy biały ser.
Zrezygnuj z sera żółtego i produktów z pełnego mleka.

Wskazówka: przy wyborze mlecznych produktów o małej zawartości tłuszczu zwracaj uwagę na ilością laktozy. Powinna ona być jak najmniejsza, np. mając do wyboru beztłuszczowy jogurt i chudy ser biały, korzystniej jest wybrać ser, ponieważ przy podobnej wartości kalorycznej ma więcej protein i mniej laktozy niż jogurt.

Jeżeli lubisz owoce morza, nie ma tu właściwie przeciwwskazań. Możesz zjeść krewetki, małże, ostrygi, przegrzebki i raki.

Poza tym należy ograniczyć spożycie soli. Najlepiej doprawiać potrawy ziołami, pieprzem i octem winnym. Zioła,którymi możesz zastąpić sól: mieszanka bazylii i estragonu oraz tymianek, fenkuł (koper), mięta pieprzowa, czosnek, melisa cytrynowa, szczypior, natka pietruszki, cząber.

W proteinowe czwartki pij do 2 litrów wody.

Redakcja poleca

REKLAMA