Czy wiesz jak przygotować mięso w diecie Dukana?

Jagnięcina grillowana.
W diecie Dukana można jeść z pewnymi wyjątkami potrawy z wołowiny, cielęciny, koniny, królika, mięsa mielonego oraz drobiu. Mięso należy odpowiednio przygotować, aby utraciło tłuszcz i zachowało cenne proteiny.
/ 14.04.2011 16:43
Jagnięcina grillowana.

Możesz jeść cielęcinę (polecane dania - eskalopki lub pieczeń cielęcą), koninę, królika, polędwicę wołową, stek wołowy, rostbef, stek mielony.

Mięso najlepiej przyrządzić na grillu lub upiec w piekarniku bez użycia tłuszczu. Najlepiej zawinąć je w papiloty. Im dłużej mięso będzie się wypiekało, tym więcej straci tłuszczu.

Mięso mielone spożywaj surowe jako tatar lub Carpaccio bez użycia oleju. Zapiekaj w piekarniku. Możesz także ugotować mięso mielone. Zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 10 procent.

Z cielęciny najlepiej zrobić eskalopki i pieczeń. W zależności od fazy można jeść również żeberka, ale bez warstwy tłuszczu.

Koninę najlepiej jeść w środku dnia, ponieważ ma właściwości pobudzające.

Mięso królicze możesz spożywać duszone lub pieczone. Udusić można w musztardzie lub odtłuszczonym białym serku.

Redakcja poleca

REKLAMA