Funkcje: bierze udział w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, wpływa na pracę mięśni, rozwój kości, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu, pobudza apetyt, wpływa na system nerwowy i mózg (wywołuje radość życia, optymizm), utrzymuje prawidłowy wzrost, wpływa na energetyczną przemianę materii.
Źródła: znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego (dlatego u wegetarian i wegan często obserwuje się niedobór tej witaminy): drożdże piwne, mleko, żółtka jaj, ostrygi, kraby, śledzie, pstrągi, sardynki, wątroba (najlepiej półsurowa), wątróbki drobiowe, nerki, mięso.
Skutki niedoboru: nasilenie stanów zapalnych w okolicach warg i jamy ustnej, anemia złośliwa, zmęczenie, osłabienie mięśni, utrata masy ciała, brak łaknienia, krwawienia dziąseł, drętwienie, drżenie rąk i nóg, osłabienie pamięci, bóle głowy, zaburzenia psychiczne (depresja), zaburzenia nerwów obwodowych (czynności mięśni).