Czy wiesz jak się odżywiać, aby mieć dobrą pamięć?

Czy wiesz jak się odżywiać, aby mieć dobrą pamięć? fot. Czy.wieszjak.pl
Właściwa dieta wpłynie korzystnie na Twoją pamięć.
/ 11.12.2010 20:31
Czy wiesz jak się odżywiać, aby mieć dobrą pamięć? fot. Czy.wieszjak.pl

W celu właściwego funkcjonowania układu nerwowego dostarczaj mu węglowodanów – glukozy. Mózg dorosłego człowieka potrzebuje jej ok. 150 g na dobę. Jedz wartościowe węglowodany złożone - gruboziarniste kasze, brązowy ryż, ciemne pieczywo, pestki dyni, ziarna słonecznika, owoce.

Białko jest podstawowym budulcem mózgu, odpowiada za regenerację uszkodzonych neuronów i zerwanych połączeń nerwowych. Gdy spożywasz go zbyt mało - cierpi cały organizm, obniża się odporność, rany goją się trudniej, procesy myślowe zachodzą wolniej. Spożywaj bogate w białko chude mięsa, wędliny, przetwory mleczne, jaja.

Bardzo ważne dla prawidłowej pracy mózgu są nienasycone kwasy tłuszczowe – znajdziesz je w rybach, zwłaszcza morskich, olejach: oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, oleju z wiesiołka i oleju słonecznikowym.

Istota szara mózgu jest prawie w 25% proc. zbudowana z fosfolipidów. Buduje je m.in. cholina, wchodząca w skład lecytyny. Jej niedobory powodują ospałość, spadek zdolności zapamiętywania. Jej źródłem są: ziarna soi, kiełki pszenicy, orzechy włoskie i ziemne, żółtko jaj.

Witaminy z grupy B są niezbędne dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego. Ich niedobór jest przyczyną kłopotów z koncentracją, trudności w zapamiętywaniu, bezsenności. Bogate źródło niacyny to: pełne ziarno zbóż, brązowy ryż, groch, fasola, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, tuńczyk, mięso indyka, winogrona, śliwki. Mózg potrzebuje tzw. witamin młodości - A, C i E, chroniących szare komórki przed działaniem wolnych rodników, wspomagających odporność. Są one w warzywach, owocach, ziołach, kiełkach rzodkiewki i pszenicy.

Za dobre krążenie, dostarczanie tlenu do mózgu odpowiedzialny jest potas. Pierwiastek ten występuje w ziemniakach, roślinach strączkowych, marchwi, pomidorach, ach pomarańczach, porzeczkach, śliwkach, pestkach dyni.

Niedobór cynku powoduje problemy z zapamiętywaniem i koncentracją. Jego źródła to pestki dyni, ryby morskie, ostrygi, rośliny strączkowe, ziarna zbóż.

Nośnikiem tlenu do komórek całego organizmu jest żelazo, które występuje w orzechach, warzywach liściastych i pestkowych owocach.

Magnez potrzebny jest do produkcji enzymów wspomagających działanie witamin B1 i B6. We współpracy z wapniem ułatwia przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych. Niekorzystnie wpływa na pobieranie magnezu nadmierne picie kawy i alkoholu, palenie papierosów, przebywanie w zadymionych pomieszczeniach. Dostarcz go do organizmu, spożywając pieczywo pełnoziarniste, kakao i orzechy.