Wybieraj produkty bogate w białko - np. nabiał: naturalne jogurty, kefiry, maślanki, twarożki. Dodaj do nich zioła lub owoce - poprawią smak, dodadzą wartości odżywczych.
Jedz bakalie – rodzynki, orzechy, nasiona słonecznika, sezamu i dyni. Orzechy są kaloryczne (ich dzienna porcja nie powinna przekraczać 30 g), ale korzystne dla zdrowia (bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, zawierają białko, błonnik pokarmowy, uzupełniają dietę w witaminę E, potas, magnez).
Spożywaj suszone owoce - jabłka, morele, śliwki, banany, daktyle dostarczają witaminy z grupy B, żelazo, błonnik pokarmowy. Są sycące, słodkie - zaspakajają apetyt na słodycze.
Jak najczęściej wybieraj warzywa - dostarczają wiele składników regulujących procesy biologiczne ustroju: witaminy C, B1, B2, A, E, K, składniki mineralne, kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonnik pokarmowy. Są niskokaloryczne – możesz spożywać je w dużych ilościach.
Przekąszaj owoce sezonowe - latem np. truskawki, czereśnie, arbuzy, jesienią i zimą jabłka, owoce południowe. Są bardzo zdrowe, ale zawierają spore ilości cukrów prostych – nie przesadzaj z jedzeniem ich.
Zajadaj się pieczywem chrupkim i waflami ryżowymi - wypiekanymi bez tłuszczu, z naturalnych składników - świetna alternatywa słodyczy, dobry pomysł na zdrowe, dietetyczne śniadanie lub kolację.
Takie zamienniki zabieraj ze sobą do pracy, do szkoły, w podróż, na dłuższy spacer - szybko zaspokoją głód, pozwolą na dłużej zachować zdrowie i urodę.