Zamiast orzechów ziemnych i drzewnych: orzechy pinii (należy je uprażyć) lub nasiona takie jak sezam, dynia lub słonecznik. Do ciast, kruszonek i curry: użyj tartego suszonego kokosa.
Zamiast olejów z orzechów: oleje roślinne, oliwa, oleje z nasion (jeśli tolerujesz). Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz zastosować mieszankę olejów bezsmakowych z olejem sezamowych.
Zamiast posypki z orzechów ziemskich lub drzewnych: pokruszone chrupki i chipsy albo ryżowe krakersy dodadzą chrupkości pikantnym posypkom. Jeżeli nasiona są tolerowane: sezam, dynia, siemię lniane, orzechy pinii, prażony owies, wiórki kokosowe
Do sałatek można zastosować np. przesmażona bułkę tartą z drobno posiekanym czosnkiem do gotowanych warzyw lub sałatek.
Do zimnych deserów możesz zrobić słodka kruszonkę pieczoną w piecu i przestudzoną (170 g bezglutenowej białej maki, 85 g mielonych migdałów, 85 g ziemnego masła pokrojonego w kostkę, 85 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru).