Zupa przeciwnowotworowa dr. Fuhrmana - przepis

Dr Joel Fuhrman uważa, że to warzywa, owoce, nasiona i orzechy powinny się znaleźć u podstawy piramidy zdrowego żywienia, gdyż to one mają kluczowe znaczenie w zachowaniu zdrowia, a nawet w przedłużeniu życia. Poniżej przedstawiamy jego propozycję zupy, która ma mieć działanie przeciwnowotworowe.
/ 18.12.2013 15:29

fot. Fotolia

Składniki

  • 1 szklanka suszonych połówek grochu i/lub fasoli
  • 4 szklanki wody
  • 6-10 średnich cukinii
  • sok przyrządzony z 2 kg marchwi (lub 5-6 szklanek kupionego soku)
  • sok przyrządzony z 2 korzeni selera (lub 2 szklanki kupionego soku)
  • 2 łyżki WegeSmaczku dr. Fuhrmana lub innej niesolonej mieszanki przypraw, do smaku
  • 4 średnie cebule, posiekane
  • 3 łodygi pora, liście należy oddzielić, aby je dokładnie umyć, następnie grubo posiekać
  • 2 pęczki jarmużu, kapusty lub innego zielonolistnego warzywa, zblanszowanego i z usuniętymi łodyżkami, posiekanego
  • 1 szklanka surowych orzechów nerkowca
  • 2½ szklanki świeżych grzybów (shiitake, cremini i/lub pieczarek), posiekanych

Przygotowanie

Rośliny strączkowe i wodę umieść w bardzo dużym garnku na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia; następnie duś na małym ogniu. Dodaj do garnka całą cukinię, sok z marchwi i selera oraz przyprawy.

Do blendera włóż cebulę, pory i jarmuż i zmiksuj z odrobiną wywaru z zupy. Dodaj tę mieszankę do garnka z zupą. Wyjmij ugotowaną już cukinię za pomocą kleszczyków i zmiksuj ją razem z orzechami nerkowca na kremową konsystencję. Dodaj tę mieszankę do zupy. Dołóż grzyby i duś dalej, aż fasola będzie miękka – całkowity czas gotowania to mniej więcej 2 godziny.

Przepis pochodzi z książki "Superodporność. Jak czerpać zdrowie z każdego posiłku" (Studio Astropsychologii). Publikacja za zgodą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA