Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 3  

Gatunki jabłek – odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne

Zobacz artykuły na temat:jedzeniezdrowa żywnośćproduktysurowe jedzenie
Iza Czajka
Dietetyk
Ligol, lobo, szara reneta czy jonagold – na świecie istnieje około 7.500 odmian jabłoni, a na półki sklepowe trafia mniej więcej 100 gatunków jabłek. Każdy z nich ma odmienne właściwości, wygląd i smak. Które gatunki jabłek są najlepsze na surowo, a które będą odpowiedniejsze do ciast, mięs lub deserów?

Jabłko

Jabłko

Na straganie

Na świecie jest około 7.500 odmian jabłoni z czego ½ jest uprawiana w sadach, a na półki sklepowe trafia może 100 gatunków tych owoców.

Niestety powoli znikają stare, a ich miejsce zajmują nowe gatunki jabłek o mało wyrafinowanym smaku, za to odporne na mróz i choroby, transport i przechowywanie w chłodniach.

Jak wykorzystujemy jabłka?

Jabłka są nie do pobicia w kuchni.

Znajdują zastosowanie w przygotowaniu ciast, zup, mięs, sałatek i deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek, jak i soki z nich, nie wspominając o alkoholu.

Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym oraz susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek.

Oto kilka odmian jabłek i ich zastosowanie w kuchni.

Odmiany słodkie

  • Landsberska – jabłka dość duże, o gładkiej, czasem tłustawej, zielonożółtej skórce. Ich miąższ jest bardzo soczysty, twardy, o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów.
  • Ligol – jabłka duże, o twardej, błyszczącej, żółtoczerwonej skórce. Ich miąższ jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko słodki w smaku. Ta odmiana jabłek jest dobra do jedzenia na surowo. Powstała ze skrzyżowania odmian „Linda” i „Golden Delicious”.
  • Lobo – jabłka duże. Ich miąższ jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo.

Zobacz też: Jabłka - zalety dla zdrowia


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Dlaczego fast foody są niezdrowe?

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 10
dodano: 22:42 2016-05-14 przez: ~gość (37.47.*.*)
granny smith wymaga bardzo długiego sezonu wegetacyjnego żeby osiągnąć pełnie smaku-pora zbioru w polsce przypadałaby na koniec listopada/początek grudnia.owszem jest kilku sadowników w polsce którzy produją tą odmianę ale smakuje ona wybitnie podle,ale wygląda naprawde ładnie :). 25 odmian? proszę bardzo: 1.gala 2.beni shogun/fuji 3.ligol 4.jester 5.cortland 6.mutsu 7.golden delicjusz 8.starking 9.antonówka 10 boskoop 11bankroft 12.empire 13.mc intosh 14 idared 15 jonagold/jonagored/rubinstar 16.rubin 17.koksa pomarańczowa 18.delikates 19.champion 20elstar 21celesta 22piros 23malinówka 24paulared 25 alwa 26boiken 27reneta kulona 28kosztela 29 krąselska 30 grafsztynek 31 kandil sinap 32pink lady 33.honey crisp 34eliza 35macoun
dodano: 15:16 2016-03-18 przez: ~gość (94.254.*.*)
Poddaj 25odmian jablek
dodano: 15:15 2016-03-18 przez: ~gość (94.254.*.*)
Glupie
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter