Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 3  

Gatunki jabłek – odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne

Zobacz artykuły na temat:jedzeniezdrowa żywnośćproduktysurowe jedzenie
Iza Czajka
Dietetyk
Ligol, lobo, szara reneta czy jonagold – na świecie istnieje około 7.500 odmian jabłoni, a na półki sklepowe trafia mniej więcej 100 gatunków jabłek. Każdy z nich ma odmienne właściwości, wygląd i smak. Które gatunki jabłek są najlepsze na surowo, a które będą odpowiedniejsze do ciast, mięs lub deserów?

Jabłko

Jabłko

Na straganie

Na świecie jest około 7.500 odmian jabłoni z czego ½ jest uprawiana w sadach, a na półki sklepowe trafia może 100 gatunków tych owoców.

Niestety powoli znikają stare, a ich miejsce zajmują nowe gatunki jabłek o mało wyrafinowanym smaku, za to odporne na mróz i choroby, transport i przechowywanie w chłodniach.

Jak wykorzystujemy jabłka?

Jabłka są nie do pobicia w kuchni.

Znajdują zastosowanie w przygotowaniu ciast, zup, mięs, sałatek i deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek, jak i soki z nich, nie wspominając o alkoholu.

Znane w polskiej kuchni potrawy z jabłek lub zawierające jabłka to pieczona kaczka z jabłkami, sałatki warzywne lub owocowe z jabłkami, szarlotka, jabłka smażone w cieście naleśnikowym, ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym oraz susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek.

Oto kilka odmian jabłek i ich zastosowanie w kuchni.

Odmiany słodkie

  • Landsberska – jabłka dość duże, o gładkiej, czasem tłustawej, zielonożółtej skórce. Ich miąższ jest bardzo soczysty, twardy, o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów.
  • Ligol – jabłka duże, o twardej, błyszczącej, żółtoczerwonej skórce. Ich miąższ jest kremowy, soczysty, kruchy, aromatyczny, lekko słodki w smaku. Ta odmiana jabłek jest dobra do jedzenia na surowo. Powstała ze skrzyżowania odmian „Linda” i „Golden Delicious”.
  • Lobo – jabłka duże. Ich miąższ jest delikatny, bardzo soczysty i bardzo słodki w smaku. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo.

Zobacz też: Jabłka - zalety dla zdrowia


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 7
dodano: 20:48 2016-01-06 przez: ~gość (89.64.*.*)
Dlaczego w Polsce tak trudno kupić jabłka Granny Smith? Czyżby był problem z ich produkcją?
dodano: 21:18 2015-11-26 przez: ~mag (89.228.*.*)
Reneta Landsberska jest mega kwaśna i do tego hodowana tylko w Gorzowie - w ilości handlowej nie da się jej kupić, ligol należy raczej do małych jabłek. W artykule zabrakło wielu postawowych odmian takich jak golden czy szampion
dodano: 16:38 2015-11-03 przez: ~Olcia.zaj@gmail.pl (95.160.*.*)
Mniam mniam mniam mniam 🍎🍏
Zamów darmowy newsletter