Dlaczego fast-foody kuszą?
Bary szybkiej obsługi stanowią ogromną część rynku spożywczego. Pomimo wielu apeli i prób uświadamiania ludzi o konsekwencjach takiego nieprawidłowego żywienia, liczba konsumentów i barów oferujących fast-foody rośnie bardzo szybko. Bary typu fast-food mogą wydawać się bardziej atrakcyjne od innych restauracji, czy domowego jedzenia, gdyż są tańsze, szybkie w obsłudze i szeroko dostępne.
Zobacz też: Cała prawda o fast food
Dlaczego fast-foody są niezdrowe?
Ich jakość odżywcza pozostawia jednak wiele do życzenia. Oferowane pieczywo jest najczęściej zwykłym pszennym produktem lub zawiera karmel służący do jego barwienia. Mięso jest bardzo często tłuste lub mocno przetworzone do uzyskania kotletów.
Kto powinien szczególnie unikać fast-foodów?
Zawartość soli i sodu w tych produktach i potrawach najczęściej przekracza normę dziennego zapotrzebowania, więc osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca, czy nerek, powinny na nie uważać.
Uwaga na kaloryczność!
Kaloryczność tych łatwo dostępnych potraw jest wysoka. Przyczyną nadmiaru kalorii są dodatki w postaci sosów, dipów i kremów. Wiele z tych barów i restauracji poszerzyło swoje menu o bary sałatkowe. Jednak dodatek sosów, śmietany i oleju sprawił, że nie należą do grupy zdrowej żywności, ponieważ są wysokokaloryczne.
Zobacz też: Jak liczyć kalorie?
Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.