Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 3  

Jadłospis tygodniowy dla osób z chorobą wrzodową

Zobacz artykuły na temat:chorobyodżywianieporadymenu
Katarzyna Oponowicz
mgr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
Do powstania owrzodzeń przyczynia się także złe odżywianie, częste jedzenie fast foodów, tytoń, alkohol i długotrwałe przyjmowanie niektórych leków. Oto tygodniowy jadłospis, który pomorze wyeliminować dokuczliwe skutki choroby.

Osoby z chorobą wrzodową nie powinny jeść potraw zimnych i gorących/ fot. Shutterstock

Osoby z chorobą wrzodową nie powinny jeść potraw zimnych i gorących/ fot. Shutterstock

Uwagi:

  • Dieta nie jest dietą indywidualną. Dieta może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
  • Dieta skomponowana jest dla kobiety o prawidłowej masie ciała (60-70 kg)w wieku 25-60 lat, o umiarkowanej aktywności fizycznej, w stanie zaostrzenia objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.            
  • Dieta ma na celu załagodzenie objawów bólowych związanych z zaostrzeniem choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
  • Posiłki powinny być letnie (nie mogą być gorące, ani zimne).
  • Posiłków nie należy łączyć ani rozdzielać.
  • Posiłki należy spożywać regularnie.
  • Ostatni posiłek należy spożywać 2 godziny przed snem.
  • Zalecane zupy należy sporządzać na wywarach warzywnych.
  • Do picia zalecana jest woda niegazowana oraz niesłodzone herbatki.

1 dzień:

Śniadanie: 408 kcal
Mleko 3,2% talerz (300ml)
Kasza manna 80 g
Jagody/borówki garść

II Śniadanie: 272 kcal
Słodki rogalik półcukierniczy 120 g (2 małe)

Obiad: zupa 172 kcal + drugie danie 565 kcal
Zupa koperkowa przecierana talerz (300ml)
Pierś z indyka bez skóry- duszona 200 g
Ziemniaki gotowane - puree 250 g (3 duże)
Marchewka na parze - puree 2 duże
Groszek na parze - puree 100 g (2 garście)

Podwieczorek: 406 kcal
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem (ryż 100g, jabł.200g) 300 g
Świeża śmietanka słodka łyżka

Kolacja: 549 kcal
Chleb pszenny czerstwy 3 kromki
Masło 3 łyżeczki
Ser żółty 3 plastry
Chuda wędlina 3 plasterki
Pomidor dojrzały bez skórki średni

2 dzień:

Śniadanie: 658 kcal
Bułka pszenna (kajzerka) 1 1/5 szt.
Masło 3 łyżeczki
Twarożek chudy (szczypiorek) 5 łyżki
Ser żółty chudy 2 plastry
Wędlina chuda 2 plasterki
Sok (gotowana marchew – utarta + woda 1:1) szklanka

II Śniadanie: 315 kcal
Zsiadłe mleko szklanka
Banan – puree
duży
Obiad: zupa 113 kcal + drugie danie 814 kcal
Zupa krem z pietruszki talerz (300ml)
Pulpeciki drobiowe duszone z koperkiem (bez sosu) 2 duże
Ryż biały (kleik) 120 g(1½ szkl.)po ugotowaniu Buraczki duszone bez skóry puree 3 duże


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 25
dodano: 12:56 2016-01-12 przez: ~gość (37.152.*.*)
Pani redaktor Pomoze Bo pomaga byk ortograf w tytule WSTYD
dodano: 12:56 2016-01-12 przez: ~gość (37.152.*.*)
Pani redaktor Pomoze Bo pomaga byk ortograf w tytule WSTYD
dodano: 12:56 2016-01-12 przez: ~gość (37.152.*.*)
Pani redaktor Pomoze Bo pomaga byk ortograf w tytule WSTYD
Zamów darmowy newsletter