Jak jeść jagody goji, by najbardziej z nich skorzystać? 13 pomysłów na włączenie ich do diety

jagody goji jak jeść fot. Adobe Stock, tashka2000
Zastanawiasz się, jak jeść jagody goji? Najlepiej na surowo, by zachować jak najwięcej cennej witaminy C. Jeśli masz dostęp do suszonych jagód goji, możesz dodawać je do jogurtu, płatek na mleku, domowych deserów, a nawet spsów do mięs. Sprawdź, jakie mamy pomysły na włączenie jagód goji do diety.
/ 02.03.2022 12:33
jagody goji jak jeść fot. Adobe Stock, tashka2000

Jagody goji są jadalne i najczęściej możesz kupić je w formie suszonej. Jedz je na surowo, wprost z opakowania. Im mniej przetworzone jagody goji, tym więcej składników zachowują.

Spis treści:

  1. Jagody goji - co to jest?
  2. Jak jeść jagody goji, by najwięcej z nich czerpać?
  3. Konkretne pomysły na to, jak jeść jagody goji
  4. Dlaczego warto jeść goji?

Jagody goji - co to jest?

Jagody goji to małe, niepozorne czerwone owoce, które są napakowane zdrowymi antyoksydantami. Wiele osób twierdzi, że jagody goji są najzdrowszymi jagodami świata.

Jak kupić jagody goji?

Jagody goji możesz dostać najczęściej:

  • suszone, sprzedawane w całości;
  • suszone w formie proszku;
  • w formie ekstraktu;
  • jako dodatek do zdrowych batonów i mieszanek muesli;
  • jako element suplementów antyoksydacyjnych.

Skąd pochodzą jagody goji?

Jagody goji pochodzi z południowo-wschodniej Europy i Azji. Jagoda ta jest blisko spokrewniona z pomidorem i ziemniakiem. Owoce goji mają wydłużony kształt i intensywnie czerwony kolor. Rośliny goji dobrze znoszą warunki panujące w Polsce, mogą być więc szeroko uprawiane.

Jak jeść jagody goji, by najwięcej z nich czerpać?

Jagody goji są szczególnie cenione dzięki swojej zawartości antyoksydantów, np. witaminy C. Wiele antyoksydantów jest wrażliwych na działanie czynników zewnętrznych i utlenianie.

Żeby najwięcej czerpać z jagód goji, warto jeść je w najmniej przetworzonej formie. Stosuj się do kilku wskazówek, jeśli zależy ci na najlepszym wykorzystaniu jagód goji:

  • Kupuj jagody goji ze sprawdzonych źródeł i sklepów.
  • Staraj się wybierać jagody goji w zaciemnionych opakowaniach.
  • Jedz jagody goji bezpośrednio z opakowania, na surowo.
  • Nie poddawaj jagód goji długiej obróbce termicznej.
  • Nie przechowuj jagód goji zbyt długo.

Te zasady pozwolą ci zachować w jagodach goji jak najwięcej mikroelementów, przez które są one tak cenione. 

W przypadku jagód goji nie obowiązuje zasada: im więcej, tym lepiej. Dziennie jedz maksymalnie ok. 2 łyżki jagód goji. Jeśli chcesz, by przynosiły efekty, jadaj je po prostu regularnie.

Konkretne pomysły na to jak jeść jagody goji

Wiele osób bardzo lubi charakterystyczny gorzko-kwaśny smak jagód goji. Jeśli do nich należysz, staraj się jak najczęściej jeść jagody goji właśnie na surowo, w postaci przekąski. Tak są najzdrowsze.

Oprócz tego możesz skorzystać z naszych sposobów na włączenie tych cennych jagód do diety:

  • Pomieszaj jagody goji z najzdrowszymi orzechami i traktuj jako drugie śniadanie lub przekąskę.
  • Dodaj jagody do domowego musli z płatkami owsianymi i innymi suszonymi owocami.
  • Posypuj jagodami goji codzienne śniadaniowe owsianki.

owsianka z jagodami gojifot. Owsianka z joagodami goji/ Adobe Stock, OlegD

jagody goji w koktajlufot. Koktajl z jagodami goji/ Adobe Stock, Centaur

  • Zrób z jagodami goji kulki mocy: ulep kulki z płatków owsianych, daktyli, orzechów i masła orzechowego.
  • Dodawaj jagody goji do zdrowych deserów.
  • Dekoruj jagodami goji zdrowe smoothie bowls i acai bowls.

smoothie bowl z jagodami gojifot. Smoothie bowl z jagodami goji/ Adobe Stock, Vladislav Nosik

  • Posypuj proszkiem z jagód goji wszystkie potrawy na słodko np. racuchy, zupy mleczne i potrawy z jogurtu. 
  • Dodaj jadogy goji do jogurtu naturalnego.
  • Dodaj jagody jogi do sałatki lunchowej.

jagody goji w sałatcefot. Sałatka ryżowa z jagodami goji/ Adobe Stock, Marco Mayer

  • Umieść jagody goji w sałatce do obiadu: witamina C w nich zawarta poprawi przyswajalność żelaza.
  • Wymieszaj jagody goji ze zdrowym puddingiem chia.
  • Posyp jagodami goji mięsne posiłki, np. dodaj je do sosu do mięsa.

konfitowana pierś z kaczki z jagodami gojifot. Konfitowana pierś z kaczki z jagodami goji/ Adobe Stock,  FoodAndPhoto

Dlaczego warto jeść goji?

Jagody goji zwierają cały zestaw przeciwutleniaczy, minerałów, witamin.:

  • witaminę C (w 100 g owoców jest jej aż 2500 mg);
  • witaminy z grupy B,
  • liczne mono- i polisacharydy,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • mikroelementy takie jak cynk oraz selen.

Spożywanie owoców goji zalecane jest wszystkim z obniżoną odpornością oraz osobom w okresie zwiększonego stresu. Dieta bogata w te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz spowalnia procesy starzenia. To stały element diety przeciwzapalnej.

Długotrwałe spożywanie jagód goji wzmacnia stawy, kości, system odpornościowy, wyszczupla, poprawia również witalność, wzrok i zapewnia długowieczność. Zawarty w owocach polisacharyd wykazuje działanie stymulujące system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A, których poziom obniża się wraz z wiekiem.

Warto wiedzieć, że jagody goji są od 2500 lat używane w medycynie azjatyckiej. W Chinach zalecano je na schorzenia różnych organów: serca, wątroby, nerek i płuc.

Warto wiedzieć, że maksymalnie w ciągu dnia można spożywać 10-15 g owoców goji dziennie. Nie powinny ich jeść:

  • osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe,
  • kobiety w ciąży,
  • kobiety karmiące piersią.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 22.04.2016 przez Martę Słupską.

Czytaj także:
Zioła szwedzkie – zastosowanie, właściwości, skład
Jagody leśne i borówki amerykańskie - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne agrestu - 8 powodów dla których warto go jeść

Redakcja poleca

REKLAMA