DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy to kwas tłuszczowy należący do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego głównym źródłem są ryby morskie.
Gdzie znajduje się DHA?
DHA w organizmie znajduje się przede wszystkim w błonach komórkowych. Jego wysoki poziom znajduje się w błonach komórek nerwowych. DHA może być również utleniany, w wyniku czego powstają aktywne biologicznie lipidy. Produktami przemian DHA są: rezolwiny, protektyny, neuroprotektyny oraz neuroprostany.
Kwas ten jest nam niezbędny już w czasie życia płodowego. Wpływa on na rozwój i sprawność umysłową i reguluje funkcje komórek nerwowych.
Przeczytaj: EPA i DHA na walkę z miażdżycą
DHA a nowotwory
Komórki niektórych nowotworów np.: neuroblastoma, glejak i oponiak charakteryzują się niską zawartością DHA. Sugeruje to, że niedobór DHA może być czynnikiem zwiększającym ryzyko niektórych nowotworów.
W zdrowych komórkach nerwowych rezolwiny i neuroprotektyny kontrolują czas trwania i wielkość procesu zapalnego. Tak więc DHA może zapobiegać powstawaniu chorób nowotworowych.
Rezolwiny i protaktyny wygaszając stan zapalny, tłumią działanie efektorów i mediatorów zapalnych (cytokiny, hemokiny, eikozanoidy), które podtrzymują wzrost i przetrwanie komórek złośliwych.
Zobacz też: Kwasy Omega-3 nie tylko na serce
Niedobór DHA –co robić?
Deficyt DHA w diecie matki może powodować niepełny rozwój układu nerwowego u rozwijającego się płodu. W przypadku jego niedoborów mamy do czynienia z większą podatnością na uszkodzenia w obrębie układu nerwowego i większe prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów złośliwych.
Podstawą diety chroniącej nas przed deficytem DHA są ryby i oleje rybie.
Napisano na podstawie "Wiadomości medyczne" Marinex International 2010