W rzeczywistości pomidor jest owocem, a nie warzywem. Należy on do rodziny owoców jagodowych podobnie jak cytryna, pomarańcza, banan, porzeczka oraz… dynia. Jednak jako produkt żywnościowy zaliczamy go do warzyw.
Wpływ likopenu na zdrowie
Pomidory zawierają największe stężenie likopenu spośród wszystkich warzyw i owoców. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega wielu chorobom, w tym chorobom serca i niektórym nowotworom.
U mężczyzn, którzy regularnie spożywają przetwory pomidorowe nawet o 43% zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka prostaty.
U kobiet zawarty w pomidorach likopenu może pomagać w zapobieganiu rozwoju raka piersi oraz szyjki macicy. Hamuje również wzrost komórek nowotworowych raka płuc.
Likopenu działa również pozytywnie na oczy. A to ze względu na zawartość witaminy A, która jest niezbędna w odbieraniu bodźców wzrokowych.
Dodanie oleju lub oliwy zwiększa wchłanianie witamin A oraz karotenoidów, w tym zawartego w pomidorach likopenu.
Polecamy: Witaminy A i E - jak ich nie stracić
Wpływ pomidorów na skórę
Pomidory są doskonałym źródłem potasu, wapnia oraz witaminy C. Wszystkie te ważne składniki odżywcze są niezbędne do optymalnego zdrowia.
Faktem jest również to, że pomidory mają dobroczynny wpływ na skórę. Witamina A zapewnia prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Pomidory w formie surowej jak i przetworzonej mogą chronić skórę przed szkodliwymi skutkami działania promieni słonecznych.
Badacze uważają, że likopen zawarty w gotowanych pomidorach pomaga naturalizować wolne rodniki powstające na skutek promieniowania UV.
Zobacz też: Jak witaminy i składniki mineralne wpływają na piękne włosy?