Jak rozpoznać niedobór żelaza wiosną?

Niedobór żelaza po zimie daje podobne objawy jak przesilenie wiosenne - ciągłe zmęczenie, ospałość i bóle głowy to jego pierwsze symptomy. Kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na niedobór żelaza? Gdzie szukać żelaza i w jaki sposób je suplementować?
/ 14.04.2014 15:39

Niedobór żelaza

Fot. Fotolia

Niedobór żelaza w organizmie - objawy

Przemęczenie, ospałość, bóle głowy, które często wiążemy z  wpływem wiosennego przesilenia, mogą być w rzeczywistości sygnałami deficytu żelaza w organizmie. Objawami niedoborów tego pierwiastka są również: utrudnione zapamiętywanie, mniejsza aktywność, szybkie męczenie się i niższa odporność. W związku z tym wiosną wskazane jest uzupełnienie diety o produkty, które zawierają dużo żelaza.

Gdzie szukać żelaza?

Najbogatszym źródłem żelaza w naszym jadłospisie są podroby, czerwone mięso, ryby, drób, żółtka jaj. Można je również znaleźć w zielonych warzywach, burakach, brukselce i pietruszce, a także w suszonych owocach, orzechach i pełnoziarnistych produktach, takich jak mąki, pieczywo i otręby. Planując wiosenną dietę trzeba pamiętać, że „podręcznikowa” zawartość żelaza w produktach spożywczych nie jest w pełni wykorzystywana przez nasz organizm. Dzieje się tak dlatego, że pierwiastek ten jest jednym z najtrudniej przyswajalnych.

Żywność zawiera żelazo w dwóch formach. Pierwszą z nich jest żelazo hemowe. Znajdziemy je  w czerwonym mięsie, warzywach strączkowych i wyrobach z pełnego ziarna. Jest ono łatwiej wchłaniane przez nasz organizm. Przyswaja się w około 20%.  Z kolei żelazo niehemowe, zawarte w produktach roślinnych, wchłania się gorzej, bo w około 5%.

Sporo czynników może dodatkowo negatywnie wpływać na i tak już słabe wchłanianie żelaza z diety. Przyswajalność żelaza utrudniają białka mleka i te zawarte w jajkach, tłuszcze, kawa, herbata, błonnik pokarmowy i inne. Jeśli chcemy zwiększyć przyswajalność żelaza z diety należy bogate w nie produkty spożywać razem z tymi zawierającymi witaminę C.

Zobacz także: Do czego prowadzi niedobór żelaza?

Przyczyny niedoboru żelaza

Deficyt żelaza najczęściej spowodowany jest dietą ubogą w ten pierwiastek, zaburzeniami wchłaniania, zwiększonym zapotrzebowaniem np. w ciąży, w okresie intensywnego wzrostu lub przy znacznej utracie krwi. Na niedobory żelaza najbardziej narażone są kobiety w ciąży oraz obficie miesiączkujące, osoby odchudzające się, wegetarianie, osoby z chorobami przewodu pokarmowego oraz ludzie starsi, ale też dzieci i młodzież w okresie dorastania.

W Polsce i na świecie deficyt żelaza jest najczęstszym problemem żywieniowym. W wielu przypadkach suplementacja tego pierwiastka jest wskazana, a czasem wręcz niezbędna. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skorzystać z porady lekarza.

– "Suplementację żelaza można rozważyć w przypadku ciągłego osłabienia, przemęczenia, wyraźnego spadku formy psychofizycznej. A także po urazach z obfitym krwawieniem, krwotokiem, przy obfitych czy przedłużających się miesiączkach, przy stosowaniu restrykcyjnych diet" – radzi dietetyczka Joanna Szczepkowska.

Należy pamiętać, że niska wchłanialność żelaza dotyczy zarówno pożywienia, jak i preparatów starszej generacji. Dlatego warto sięgać po nowoczesne suplementy zawierające żelazo chelatowane. Chelat żelaza jest najlepiej przyswajaną i najlepiej tolerowaną przez organizm ludzki formą tego mikroelementu.

Źródło: Materiały prasowe Fast Cut Group

Zobacz także: Produkty bogate w żelazo

Redakcja poleca

REKLAMA