Jak ustrzec się wiosennego przeziębienia?

Spędzaj dużo czasu na świeżym powietrzu/ Fotolia
Gdy za oknem pojawia się słońce, a słupek termometru przekroczył już 10 stopni staramy się jak najwięcej czasu przebywać na świeżym powietrzu. Równocześnie zrzucamy czapki, szaliki i grube kurtki, co niejednokrotnie kończy się przeziębieniem. Jak się nie przeziębić? - czytamy w dodatku „Gazety Wyborczej” – „Zdrowie i Uroda” w artykule „Wiosenna gorączka”.
/ 17.03.2011 10:19
Spędzaj dużo czasu na świeżym powietrzu/ Fotolia

Aby się nie przeziębić musisz przede wszystkim wzmocnić odporność albo po prostu jej nie obniżać. Wiele naszych zachowań może ją osłabić. Wystarcz, że jesteśmy przemęczeni i niewyspani albo zestresowani, a łatwiej ulegamy zakażeniom. Obniżona odporność to także efekt złej diety, nadwagi, braku ruchu, antybiotykoterapii, picia alkoholu, palenia papierosów, przegrzewania lub wychładzania organizmu.

Winę za wiosenne przeziębienia ponosi bardzo często wychłodzenie lub przegrzanie. Chodzi tu przede wszystkim o niedostosowanie ubioru do warunków atmosferycznych. Dlatego najlepiej jest ubierać się na cebulkę.

Spędzanie dużo czasu na świeżym powietrzu jest konieczne. Wprawdzie ruch wzmacnia odporność, ale nie należy z nim przesadzić. Uprawianie sportu rekreacyjnie pozwoli pozbyć się stresu, natomiast intensywny wysiłek osłabia organizm.

Odporność można wzmocnić prawidłową dietą. Wystarczą nawet niewielkie modyfikacje jadłospisu, aby poprawić samopoczucie.

Produktem, który pomoże Ci wzmocnić organizm jest czosnek, który zapobiega chorobom wirusowym, grzybiczym i bakteryjnym. Żeby uniknąć przykrego zapachu, stosuj czosnek do przygotowania past kanapkowych lub jedz go na kolację.

Nie zapominaj również o rybach, które są świetnym źródłem kwasów omega-3. Dobrym rozwiązaniem może być również przyjmowanie kapsułek lub tranu.
Ważne w diecie są również przeciwutleniacze, czyli witamina E (zawarta jest w olejach roślinnych i produktach zbożowych) i witamina A(mleko, jaja, wątróbka).

Przeczytaj: Jedz i bądź szczęśliwy

Na odporność wpłyną również mikroelementy, takie jak: cynk i selen. Ich dobrymi źródłami są: mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe, rośliny strączkowe i orzechy.
Nie należy zapominać o probiotykach. Są to kultury bakterii kwasu mlekowego. Aby dostarczyć je do organizmu należy jeść jogurty i kefiry.

Źródło: „Gazeta Wyborcza”- „Zdrowie i Uroda”, 17.03.2011/ak