Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami?

Co jeść, aby wzmocnić odporność zimą i nie przeziębiać się? Zanim pójdziemy do apteki i kupimy torbę leków, warto sięgnąć po naturalne produkty, m.in. cytrusy, wybrane warzywa, mleczne napoje fermentowane, imbir, zieloną herbatę, morskie ryby czy kasze. Jak wpływają one na nasz organizm?
/ 11.02.2013 11:11

Dlaczego tyjemy zimą?

Zimnica za oknem. Ospały i rozleniwiony często odstawiasz ćwiczenia na drugi plan, no bo „przecież wskoczę w gruby sweter, nie będzie widać krągłości!” – myślisz.

Już na samą myśl o wyjściu z domu jest ci zimno, zdesperowany szukasz schowanej w szafie ocieplanej kurtki, rękawiczek, szalika i czapki. Tak szczelnie zakrywasz każdą część swojego ciała, że nawet nie zauważasz, że twoja waga rośnie...

Dlaczego tak się dzieje? Otóż w mroźne dni dużo chętniej sięgasz po produkty ciężkie, tłuste i tym samym kaloryczne. Jeśli posiadasz karnet na siłownię, to często uważasz, że "w taką pogodę nie ma sensu wychodzić z domu". No bo przecież wczoraj cię zawiało, nie będziesz ryzykować, bo już kichasz i pociągasz nosem. Doprawdy świetny pretekst, żeby wizytę na siłowni odłożyć na kolejny dzień... i znowu kolejny... aż w końcu w ogóle z niej zrezygnować na czas zimy.

Pamiętaj jednak, że regularna aktywność fizyczna zwiększa odporność organizmu i rezygnowanie z aerobiku, siłowni czy spaceru to najczęściej tylko wymówka, a nie uzasadniona potrzeba.

Skąd to przeziębienie?

Zimowa pogoda wystawia nas na próbę. Jednego dnia jest cieplej, drugiego dokucza już przejmujące zimno. Zanim organizm przyzwyczai się do chłodnej aury, następuje zmiana. Takie wahania sprzyjają szybkim infekcjom. Zmarznięci, przeziębieni, zmęczeni coraz szybciej zapadającym zmierzchem stanowimy świetny cel ataku wirusów. Zaczynają się panoszyć w naszych drogach oddechowych, traktując osłabioną odporność ustroju jako zaproszenie do wspólnego życia.

Wybieraj te produkty!

Oto kilka świetnych produktów na wzmocnienie odporności. Zanim pójdziesz do apteki, sięgnij po naturalne produkty, która dała nam natura.

  • Owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, kiwi) – zawierają mnóstwo witaminy C połączonej w idealnych proporcjach z rutyną. Wspólnie uszczelniają naczynia krwionośne i chronią przez przenikaniem wirusów do krwioobiegu. Zawierają też beta karoten i wiele minerałów;
  • imbir – odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu, działa przeciwzapalnie;
  • sok z czarnych porzeczek, mrożone czarne porzeczki, kapusta – skondensowana witamina C;
  • żółte, pomarańczowe, zielone i czerwone warzywa (marchew, czerwona papryka, dynia, brokuł,  sałata) – zawierają witaminę A, która wpływa na wzrost wytwarzania ciał odpornościowych we krwi;
  • pestki dyni, produkty z pełnego ziarna (takie jak ciemne pieczywo, kasza gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i płatki owsiane) – źródło cynku;
  • mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko) – wzmacniają florę bakteryjną w jelicie grubym, która w znacznej mierze odpowiada za szybką reakcję na tworzące się procesy zapalne i wspomaga walkę z chorobą;
  • wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze jęczmienne i gryczane oraz chleb razowy – źródło żelaza, które odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności;
  • czosnek – wystarczy spożywanie 1 ząbka dziennie, aby działał wspomagająco na organizm; chroni przed przeziębieniami, działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, ma właściwości przeciwpasożytnicze, ponadto działa napotnie i wykrztuśnie;
  • zielona herbata – ma właściwości bakteriobójcze, ułatwia odksztuszanie, zmniejsza przekrwienie i regeneruje siły obronne organizmu;
  • burak ćwikłowy – dzięki wysokiej zawartości żelaza wspomaga produkcję przeciwciał walczących z chorobami oraz krwinek białych (włącznie z fagocytami);

(Dalsza część listy na kolejnej stronie!)

Zobacz też: Piramida żywienia - w jakich proporcjach spożywać dane produkty?

  • grzyby shiitake – nieocenione źródło aminokwasów wspomagających ogólne działanie systemu odpornościowego; mają zdolność pobudzania układu odpornościowego do dezaktywowania chorych komórek;
  • awokado – zawiera mnóstwo witaminy E, która zwiększa odporność; obecne w nim witaminy z grupy B pomagają niszczyć intruzów w organizmie, a glutation wzmacnia działanie naturalnych komórek układu odpornościowego;
  • jarmuż – zawiera flawonoidy, które pobudzają aktywność układu immunologicznego;
  • borówka amerykańska – zawiera mnóstwo antyutleniaczy oraz kwas taninowy mający właściwości przeciwzapalne;
  • orzech brazylijski – bogaty w witaminę E i selen, które ulepszają działanie systemu odpornościowego;
  • soja – źródło izoflawonów, witaminy E oraz witamin z grupy B, które mają ogromne znaczenie w utrzymaniu dobrej kondycji układu odpornościowego;
  • ryby morskie (takie jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź) – źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych NNKT. Kwasy te powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy do działania.

Zobacz też: Poznaj 10 największych bomb kaloryczno-tłuszczowych!

Redakcja poleca

REKLAMA