Jak zrobić wegańskie śniadanie?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – nie ulega to wątpliwości. Jakie śniadaniowe możliwości stoją przed weganami?
/ 10.01.2012 13:14

Weganie budząc się rano stoją przed nie lada wyzwaniem – co zjeść na śniadanie? O ile bowiem mięsożercy i wegetarianie mają stosunkowo proste zadanie – ci drudzy mogą przecież zalać płatki mlekiem czy jogurtem, rozbić jajka i usmażyć jajecznicę czy też zrobić swoje ulubione naleśniki.

Co jednak z weganami? Podpowiadamy parę pysznych śniadaniowych możliwości na wegańskie śniadanie.

Tofu zamiast jajecznicy

Tofu, czyli twarożek z mleka sojowego to żelazny punkt diety większości wegan. Na śniadanie polecamy „jajecznicę” z tofu zamiast jajek.

Potrzebujemy około 100 gram tofu (może być naturalne, ale także na przykład wędzone), który drobno rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kurkumą.

Na patelni podsmażamy pół małej cebuli oraz parę ząbków czosnku (ten ostatni opcjonalnie, jeśli planujemy ważne spotkanie w cztery oczy możemy się od czosnku powstrzymać). Dodajemy tofu i dalej smażymy na wolnym ogniu, uważając żeby tofu nie przywarło – dobrze mieszamy. W zależności od tego jak bardzo ściętą chcemy potrawę możemy dodać trochę wody lub nie w trakcie smażenia.

Co więcej istnieje szereg innych możliwości smażenia tofu. Zamiast albo obok cebuli możemy użyć pomidory, paprykę, brokuły czy szpinak albo nawet awokado. Możemy także taką „jajecznicę” podawać na różne sposoby – we wrapach zawinięte z ziemniakami i salsą, zawinięte w liście sałaty albo w kanapkach.

Polecamy: Tofu - chiński wynalazek

Owsianka z mlekiem migdałowym

Dla wielu koszmar dzieciństwa jednak z mlekiem migdałowym własnej roboty owsianka nabiera dodatkowych zalet smakowych. Mleko migdałowe można też kupić, ale nawet w takim wypadku warto wiedzieć, że można je przyrządzić samemu.

Jak zatem zrobić mleko migdałowe? W tym celu najpierw musimy zalać migdały (100 gram) wrzątkiem. Zostawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy i usuwamy skórki.  

Zalewamy szklanką wody i miksujemy w blenderze na gładko. Następnie przeciskamy przez sitko lub gazę. Takie mleko nie ma długiej trwałości, jedynie około 2 dni, dlatego najlepiej przygotować je przez jedzeniem.

Żeby zrobić pyszną owsiankę na śniadanie podgrzewamy szklankę mleka i dodajemy pół szklanki płatków owsianych. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, można dodać szczyptę soli. Taką owsiankę jeść można z owocami jak banany czy bakaliami.

Polecamy również: 5 porcji warzyw i owoców dziennie

Śniadaniowe burrito i owoce

Tradycyjna meksykańska potrawa nie brzmi jak dobre wegańskie śniadanie? To spróbuj tak: w tortillę zawiń fasole, guacamolę i warzywa z patelni, które zostały Ci z obiadu sprzed paru dni. Prosto i smacznie!

Co oprócz tego? Świetnym pomysłem na pyszne śniadanie może być także sałatka owocowa, które dodatkowo możemy posypać pokruszonymi migdałami. Ciekawa propozycja, także dla dzieci, to połówki banana przekrojone wzdłuż, posmarowane masłem orzechowym lub wegańską wersją nu telli. Warto także sięgnąć po warzywne lub owocowe koktajle.

Zobacz też: Koktajle warzywne

Redakcja poleca

REKLAMA