Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 2  

Jaki wpływ na ciśnienie ma czekolada, kawa i kakao?

Zobacz artykuły na temat:jedzeniekawanadcisnienie tętnicze
Spożywanie czekolady i kakao nie powoduje wzrostu ciśnienia tętniczego, dlaczego? Jaka czekolada zawiera najwięcej polifenoli? Jaką czekoladę i kakao należy wybierać? Czy picie kawy powoduje rozwój nadciśnienia tętniczego? Kto najbardziej jest narażony na szkodliwe działanie kawy?

Gorąca czekolada z chilli.

Gorąca czekolada

Czekolada i kakao – źródła flawonoidów

Czekolada i kakao są źródłem flawonoidów, głównie epikatechiny, katechiny i procyjanidyny. Najwyższą ilością flawonoidów charakteryzują się czekolady o największej ilości kakao, czyli czekolady gorzkie. Dla przykładu: 40g mlecznej czekolady dostarcza 394 mg flawonoidów, gorzkiej – 951 mg, a szklanka gorącego kakao – 45 mg flawonoidów.

Jak działają polifenole?

Flawanole obecne w kakao hamują enzym konwertujący angiotensynę, którego działanie prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi poprzez konwersję angiotensyny I do angiotensyny II w układzie renina – angiotensyna – aldosteron. Głównym flawonolem w kakao jest epikatechina, która jest łatwo wchłaniania. Epikatechina zostaje przekształcona do stabilnych produktów, następuje spadek leukotrienów, co hamuje agregację płytek krwi i zwiększa rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Kakao zwiększa redukcję glutationu w wątrobie, a zredukowany glutation zmniejsza stres oksydacyjny i poprawia homeostazę organizmu poprzez „zmiatanie” wolnych rodników. Stres oksydacyjny lub brak równowagi między produkcją, a eliminacją wolnych rodników jest przyczyną utleniania cholesterolu o niskiej gęstości, a następnie rozwoju miażdżycy (będącej bezpośrednim czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego). Wolne rodniki zmniejszają także dostępność tlenku azotu, co z kolei przyczynia się do uszkodzeń śródbłonka - dochodzi do zwężenia naczyń i wzrostu ciśnienia. W badaniach wykazano, że spożycie kakao bogatego w związki flawonowe zmniejsza utlenianie cholesterolu LDL.

Zobacz też: Tabela kalorii – słodycze


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Jak zrobić peeling do skóry głowy – DIY

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 2
dodano: 17:36 2012-11-07 przez: ~gość (83.26.*.*)
bardzo dobra.
dodano: 08:10 2012-03-16 przez: Kasiarr (193.164.*.*)
Gorzka czekolada jest super! Jak jem taką normalną, mleczną, to mogę zjeść cała tabliczkę, a tej gorzkiej powyżej 75% zjem dwa kawałki i mam dosyć na cały dzień :)
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter