Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jakie alkohole może pić osoba chora na celiakię?

Zobacz artykuły na temat:alkoholdieta bezglutenowaglutenceliakia
Celiakia jest chorobą, w przebiegu której dochodzi do uszkodzenia jelit. Można go jednak uniknąć, stosując dietę bezglutenową. Glutenu nie powinno być także w pitym alkoholu – obecny w napojach alkoholowych gluten, doprowadzić może do nieprzyjemnych dolegliwości i zaostrzenia choroby.

Alkohol nie tylko osłabia układ odpornościowy, ale także sam wzmaga odpowiedź zapalną organizmu./ fot. sxc.hu

Do alkoholi bezpiecznych należą wina i inne napoje alkoholowe produkowane na bazie owoców, na przykład nalewki/fot. sxc.hu

Celiakia – choroba na całe życie

Celiakia jest chorobą, której istotę stanowi nietolerancja glutenu – frakcji białka, które znajduje się w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby chore na celiakię powinny zrezygnować z wielu produktów spożywczych i zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami. Nie jest to łatwe, gdyż gluten jest białkiem wszechobecnym. Spożycie glutenu nie skutkuje tylko jednorazową biegunką czy wzdęciami. Ilość glutenu, jaką toleruje dany pacjent jest sprawą indywidualną. Jego obecność w posiłkach prowadzi do uszkodzenia jelit i przewlekłych bólów brzucha, powodować może również ubytki szkliwa, a także zaburzenia nastroju – z wybuchami agresji lub depresją włącznie.

Warto znać receptury

Chorzy cierpiący na celiakię powinni pamiętać, że obostrzenie to dotyczy także alkoholi. Do przygotowania wysokoprocentowych trunków często używa się zbóż, należy więc znać dokładnie sposób produkcji danego alkoholu, by spotkanie ze znajomymi lub rodziną nie zakończyło się przykrymi dolegliwościami.

Tak jak w przypadku produktów spożywczych, należy zrezygnować z alkoholi produkowanych na bazie: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.

Jaki alkohol można spożywać?

Do alkoholi bezpiecznych należą wina i inne napoje alkoholowe produkowane na bazie owoców, na przykład nalewki.

Czego unikać?

Polecamy: Celiakia - co wolno jeść, a czego nie?

Osoby chore na celiakię, nie powinny spożywać przede wszystkim piwa. Do jego produkcji wykorzystywany jest słód, który otrzymywany jest z wysuszonych ziaren zbóż, zazwyczaj jęczmienia. Niestety piwo ryżowe należy wciąż do rzadkości na naszym rynku.

Uważać należy także na wódkę oraz whisky, które w zależności od kraju pochodzenia, produkowane są z innych surowców. Przykładowo – szkockie i irlandzkie whisky produkowane są wyłącznie z jęczmienia, pszenicy lub żyta, natomiast niektóre whisky amerykańskie, także z kukurydzy.

Wszystkie alkohole, które mają dodatki smakowe nieznanego pochodzenia, na przykład niektóre likiery także powinny budzić nasze wątpliwości i zostać poddane wnikliwej analizie.

Jeżeli mamy wątpliwości, z jakich surowców został wyprodukowany dany alkohol, powinniśmy zrezygnować z jego spożywania.

Zobacz też: Jak żyć z celiakią?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 9
dodano: 18:18 2014-04-18 przez: ~Zbyszek Staron (86.31.*.*)
Powiem tak w pelni zgadzam sie z wspol autorami roznych tresci, Jak pije alkohol jakikolwiek w duzych ilosciach to jest tragicznie. Kiedys tego nie bylo, ale niestety nasze cialo sie starzeje i coraz gorzej to znosi. Ja z kolei zostaje przy winach , piwach nie gazowanych czasem wodki i whiskey i jest dobrze. Pozdrawiam
dodano: 03:40 2013-12-25 przez: ~Anna (83.23.*.*)
Z tą "naszą polską wódką" to nie byłabym taka przekonana bo robi się ją przeważnie ze zbóż. Ja z własnego doświadczenia wiem (a jestem uczulona nie tylko na gluten ale również na pszenicę samą w sobie co oznacza, że nie dość, że uważam by jedzenie było bezglutenowe to później te bezglutenowce sprawdzam czy są bez pszenicy i jej pochodnych czyli np skrobi :/), że akurat po symbolicznym kieliszku naszego rodzimego trunku mam ciężkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. :(
dodano: 12:05 2013-10-29 przez: ~Areta (95.40.*.*)
Polski Cydr można kupić już u nas w każdym większym markecie. O ile mnie pamięć nie myli to jest sprzedawany w 1l butelkach zielonych. Jest to jakaś alternatywa dla chorujących na celiakię od abstynencji ;)
Zamów darmowy newsletter