Utrzymanie prawidłowej wagi ciała często kojarzy się nam z głodówkami i dietami odchudzającymi. W większości przypadków wystarczy jednak poprawa codziennych nawyków żywieniowych oraz dobór odpowiednich produktów. Jakie składniki naszej diety są najbardziej tuczące? Co jeść, a czego nie, aby uniknąć nadwagi?
Najlepiej unikać cukrów prostych zawartych w słodyczach, wszelkiego rodzaju ciasteczkach i ciastach, a także tłuszczów obecnych w kruchych ciastach i cieście francuskim. Nie zaleca się słodkich napojów gazowanych oraz napojów energetyzujących, ponieważ zawierają cukry proste powodujące odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz tycie. Produktami, które są nie wskazane są też produkty z wysoko przetworzonej, czyli białej mąki, takie jak białe pieczywo, kajzerki, biały ryż oraz długo gotowane ziemniaki, które również są źródłem węglowodanów.
Dlaczego powinniśmy unikać tych produktów?
Wszystkie te produkty zawierają węglowodany proste, czyli cukry proste, które będą przyspieszały tycie. Tuczą również słone przekąski, takie jak paluszki, chipsy, dodatkowo krakersy oraz frytki i inne smażone produkty, a poza tym tłuste mięsa i przetwory mięsne, które też nie są wskazane w dużych ilościach. Najlepiej unikać tych produktów, ponieważ są niezdrowe, zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych oraz dużo cukru.
Jak zatem poprawić naszą dietę?
Dobrym rozwiązaniem jest np. zamiana słodkich płatków śniadaniowych na musli, bądź też słodkich napojów gazowanych na soki naturalne, bądź napoje jak zielona lub czerwona herbata.
spisała: us
Zobacz także: Przekąski kluczem do epidemii otyłości