Kwasy omega dla dzieci i dorosłych

Jak kwasy omega wpływają na organizm człowieka? / www.sxc.hu
Kwasy omega to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT). Ich niedobór w organizmie może skutkować brakiem odporności, depresją i wieloma innymi zaburzeniami – informuje „Gazeta Wyborcza” w artykule „Omega–na zdrowie”. Nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować, dlatego powinniśmy je dostarczać z dietą.
/ 23.03.2011 11:22
Jak kwasy omega wpływają na organizm człowieka? / www.sxc.hu

Kwasy omega u dzieci i dorosłych

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład błon komórkowych, biorą udział w procesach krzepnięcia krwi, odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego i odporność. Już niewielki niedobór tych związków może zahamować rozwój psychomotoryczny dziecka. Niedobory u dorosłych prowadzą do depresji, agresji lub problemów z zapamiętywaniem.

Rola kwasów omega-3

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL a zmniejszają poziom LDL (zły cholesterol). Mają również działanie chroniące przed zapaleniem stawów i łagodzą bóle reumatoidalne. Zalecane są osobom cierpiącym na astmę. Liczne badania wskazują również kwasy omega-3 jako składniki hamujące namnażanie się komórek nowotworowych.

Do kwasów omega-3 należą DHA i EPA. Ten pierwszy, czyli kwas dokozaheksaenowy polecany jest w profilaktyce otyłości i cukrzycy. Jest on wykorzystywany przez nasz organizm do produkcji serotoniny i dopaminy. DHA odgrywa również rolę w procesie widzenia.

DHA wraz z EPA wpływają na odporność organizmu i mają pozytywny wpływ na tkankę kostną.

Rola kwasów omega-6

Kwasy omega-6 poprawiają odporność, wpływają na prawidłową pracę wątroby i nerek. Jednak nie należy przekroczyć ich zalecanej ilości w diecie, gdyż wtedy mogą działać szkodliwie.

Źródła kwasów w diecie

Głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie są ryby. Nie należy zapominać o olejach: rzepakowym, lnianym i sojowym, które zawierają kwasy omega-3. Kwasy omega-6 dostarczymy do organizmu, jedząc nasiona słonecznika, dyni i sezamu.

Przeczytaj: EPA i DHA na walkę z miażdżycą

Ryby w diecie dziecka

Dzieci mogą zacząć jeść ryby po ukończeniu pierwszego roku życia. Nie powinny być one jednak jedzone częściej niż 1 raz w tygodniu, ze względu na zawarte w rybach metale ciężkie. U dzieci pochodzących z rodzin, w których występuje alergia, ryby należy wprowadzać bardzo ostrożnie. 

Źródło: "Gazeta Wyborcza", 23.03.2011/ak

Redakcja poleca

REKLAMA