Obecność jodu w tarczycy odkrył Baumann w roku 1896, stwierdził on także, że gdy jest go za mało, tarczyca dotknięta jest wolem.
Sposoby dostarczania jodu organizmowi
Jod dostarczany jest organizmowi głównie z pożywieniem, może być także wchłaniany przez skórę i pęcherzyki płucne z powietrza. Część jodu zostaje wydalona z moczem, resztę natomiast wychwytują komórki tarczycy.
Niestety, około 10 milionów osób w Polsce mieszka na obszarach o niedostatecznej ilości jodu w środowisku. Szczególnie narażeni są mieszkańcy Sudet i Karpat oraz centralnej i południowo – wschodniej części Polski.
Co utrudnia wchłanianie jodu?
Wykorzystanie jodu z diety i wydzielanie hormonów tarczycy utrudniają także tzw. substancje wolotwórcze występujące w pożywieniu, należą do nich: siarkocyjany, glikozydy cyjanowe, hemaglutyniny i polifenole. Siarkocyjany występują w większych ilościach w roślinach krzyżowych: kapusta, brokuły, kalafior; Polifenole w owocach, kapuście czerwonej i orzeszkach ziemnych.
Hemaglutyniny występują natomiast w nasionach roślin strączkowych.
Także obróbka termiczna powoduje ubytek jodu - smażenie i pieczenie powoduje utratę około 20% jodu, a gotowanie około 60%!!!
Czytaj też: Nawodnij swoje ciało
Gdzie szukać jodu?
Najlepszym źródłem jodu jest morskie powietrze, lecz znajduje się on również w wielu pokarmach. Pierwiastka tego dostarczają głównie ryby morskie i owoce morza, szpinak, szczypiorek, jaja. Wśród owoców dobrym źródłem mogą być jabłka i gruszki.
Aby zapobiec niedoborom szeroko stosowane w Polsce jest także jodowanie soli kuchennej.
Czytaj też: Dieta seniora - dwanaście istotnych zasad