Białko – budulec mięśni

Mięso.
Białka stanowią ważny budulec Twoich mięśni — bez nich nie możesz rosnąć i nie urośniesz. Białka dostarczają aminokwasów do budowy i utrzymania zdrowej tkanki. Twoje ciało potrzebuje 20 istotnych aminokwasów w odpowiednich ilościach, aby prawidłowo funkcjonować — 8 z nich musi znaleźć się w Twojej diecie.
/ 03.12.2010 12:33
Mięso.

Ile białka nam potrzeba?

Każdego dnia staraj się spożywać minimum dwa gramy białka na jeden kilogram Twojej masy ciała. Wszystkie białka mają w przybliżeniu cztery kalorie na jeden gram.

Pamiętaj, że jeśli nie dostarczasz Twojemu organizmowi odpowiedniej dawki kalorii pochodzącej z węglowodanów i tłuszczów, będzie on wykorzystywał białka jako źródła energii zamiast do budowy mięśni. To pozbawi Cię właściwie wymodelowanych mięśni i tkanki suchej, a więc spożywaj także węglowodany i tłuszcze w odpowiedniej ilości!

Zobacz też: Jak liczyć kalorie?

Gdzie są białka?

Źródłem białka są: wszystkie rodzaje mięs — także wołowina, drób i ryby, wszystkie produkty nabiałowe wraz z mlekiem, serem (wysoki poziom tłuszczu!) i jogurtami, soja i wszystkie sporządzone z niej produkty, rośliny strączkowe (w tym orzeszki ziemne, ziarna soi), orzechy — dobry sposób na zaopatrzenie organizmu w białko i zdrowe tłuszcze.

Czy dodatkowe białko sprawia, że stajesz się silniejszy?

Organizm posiada olbrzymie rezerwy i łatwo się przystosowuje. Przekonanie o tym, by jeść określone rodzaje produktów spożywczych w określonych ilościach każdego dnia celem utrzymania określonej wydajności, oparte jest na błędnych przesłankach.

Gdy jesteśmy aktywni, nasz organizm wykorzystuje swój własny tłuszcz i węglowodany jako paliwo. Dieta zawierająca białka roślinne i zwierzęce dostarcza organizmowi wszystko to, co potrzebuje, aby uzupełnić zapasy. Nie istnieje superdieta na superwydajność.

Poza tym w diecie wysokobiałkowej często brakuje podstawowych składników odżywczych, które można znaleźć w pożywieniu bogatym w węglowodany. Potrzebny Ci jest więc każdy rodzaj pożywienia — unikanie danej grupy jest równie szkodliwe jak przyjmowanie suplementów żywieniowych.

Zobacz też: Białko - jego źródła i kaloryczność

Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA