Pomysły na zdrowe sałatki

Świeże surówki są świetnym sposobem na smaczne, zdowe i małokaloryczne danie
Sycą na długo, pomagają utrzymać zdrowie przez lata, dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Dzięki nim nawet wybredni konsumenci stwierdzają, że warzywa można jeść ze smakiem. Prezentujemy pomysły na zdrowe sałatki.
/ 22.12.2010 18:42
Świeże surówki są świetnym sposobem na smaczne, zdowe i małokaloryczne danie
  • Propozycja nr. 1

Sałatka z marchewki, kapusty pekińskiej, pomidora, nasion sezamu, z dodatkiem sosu sojowego (porcja dla 1 osoby)

Skład: 1 średniej wielkości marchew, 6-7 liści kapusty, pomidor (1średnia sztuka), łyżka nasion sezamu, łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania: marchewkę umyć i obrać, pokroić w cienkie talarki, kapustę pokroić na paski, pomidora przeciąć na 8 kawałeczków, całość wymieszać, posypać nasionami sezamu. Sałatkę skropić sosem sojowym.

Co w niej dobrego: jest niskokaloryczna, zawiera: sporo beta-karotenu, potasu, witaminy C. Pomidory są źródłem pewnych ilości likopenu. Sezam wzbogaca całość w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, magnez, foliany, czy witaminę E. Sos sojowy jest źródłem antyoksydantów.

Polecamy: Czy dieta wpływa na migrenę?

  • Propozycja nr.2

Sałatka z warzyw i białego sera (porcja dla 1 osoby)

Skład: papryka ½ sztuki, pomidor 1 sztuka, ogórek kwaszony 1 spora sztuka, 50g odtłuszczonego sera twarogowego, kiełki słonecznika (garść)

Sposób przygotowania: warzywa umyć, pokroić na cząstki, dodać pocięty w kostkę ser, całość posypać kiełkami słonecznika i ulubionymi przyprawami.
Co w niej dobrego: sałatka zawiera sporo beta-karotenu, witaminy C. Jest smaczna, niskokaloryczna (dobra propozycja dla osób na diecie), jest źródłem białka i błonnika. Kiełki dostarczają mnóstwa witamin i składników mineralnych.

  • Propozycja nr. 3

Sałatka z szynką, awokado i orzechami (porcja dla 1 osoby)

Skład: szynka wiejska 2 plastry, awokado ¼ niewielkiej sztuki, 3 orzechy włoskie, 5 liści sałaty, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: awokado umyć, obrać ze skórki, pozbawić nasienia, pokroić na małe kawałeczki, z szynki wykroić obwódkę. Pokroić na plasterki, orzechy pokruszyć, umyte liście sałaty porwać na mniejsze części, całość polać oliwą.

Co w niej dobrego: orzechy „wnoszą” do sałatki cenne składniki: potas, wapń, fosfor, czy magnez. Dodatek awokado powoduje, iż w naszej propozycji znajdują się działające ochronnie dla serca jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze zawiera także oliwa z oliwek. Chuda szynka jest dobrym źródłem białka. Całość może być spożyta jako oddzielny posiłek np. jako II śniadanie lub wraz z pełnoziarnistym pieczywem w formie posiłku wieczornego - kolacji.

Polecamy: Czy warto zażywać kreatynę?

Redakcja poleca

REKLAMA