Postaw na surowość w diecie

Owocowe szaszłyki - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!
Czy Twoje posiłki zawsze muszą być smażone, gotowane lub duszone? Sprawdź jak wiele produktów można jeść na surowo, dzięki czemu dieta będzie bogatsza w istotne składniki odżywcze.
/ 26.11.2010 13:28
Owocowe szaszłyki - proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Ogranicz gotowanie, ponieważ gotowanie żywności - a zwłaszcza jej rozgotowywanie - zmniejsza ilość składników odżywczych poprawiających naszą odporność.

Czy jajka też bez gotowania?

Dieta ta nie oznacza, że masz zrezygnować z gotowania w ogóle. Pewne rodzaje żywności, takie jak jajka, mięso i ryby, mogą nam zaszkodzić, jeśli zjemy je na surowo, dlatego należy poddawać je starannej obróbce termicznej.

Czytaj też: Dieta śródziemnomorska - dlaczego jest zdrowa?

Zestawiaj i łącz

Spróbuj zestawiać jedzenie gotowane z niegotowanym - na przykład w proporcjach pół na pół.

Gotuj na małym ogniu, za to dłużej, jeśli to konieczne (najlepiej jest unikać naczyń aluminiowych, ponieważ używanie ich może zwiększyć obciążenie Twojego układu odpornościowego toksynami).

A co z mięsem?

Idealnym sposobem przyrządzania warzyw jest gotowanie na parze, natomiast szybkie smażenie lub krótkie gotowanie na wrzątku to najlepszy sposób na rybę, jajka najlepiej gotować bez skorupki we wrzącej wodzie. Mięso należy piec, ponieważ inne metody jego przyrządzania, takie jak smażenie, wymagają zbyt dużej ilości tłuszczu.

Przyzwyczajaj się powoli

Można przyzwyczaić się do surowizny bez popadania w przesadę. Zjedz coś surowego w trakcie każdego posiłku lub przed nim - przykładowo może to być jabłko na śniadanie, łodyga selera naciowego lub kilka plasterków ogórka jako część kolacji.

Czytaj też: Magia bazylii i oregano

Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.

Redakcja poleca

REKLAMA