Probiotyki w codziennej diecie

Białka w diecie człowieka są niezwykle istotne
Badania wskazują na korzystny wpływ probiotyków, prebiotyków i synbiotyków na nasz organizm. Powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Czym są? Gdzie ich szukać?
/ 26.01.2012 16:08
Białka w diecie człowieka są niezwykle istotne

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki

Prebiotyk to niestrawny składnik pożywienia, który dociera do jelita grubego w formie nienaruszonej i wywiera pozytywny wpływ na rozwój i wzrost bakterii korzystnych dla zdrowia.Prebiotyk powinien stymulować rozwój szczepów należących do gatunku Lactobacillus i Bifidobacterium. Najbardziej skuteczne prebiotyki mogą również zmniejszać lub hamować liczbę i aktywność organizmów uznanych za chorobotwórcze.

Probiotyki są to żywe mikroorganizmy , które korzystnie wpływają na organizm poprzez utrzymanie/ poprawienie równowagi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Udokumentowane właściwości pro biotyczne mają: Lactobacillus acdophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium.

Synbiotyki  to mieszanina pro – i prebiotyków.

 Gdzie szukać pro- i prebiotyków?

Źródłem probiotyków są preparaty farmaceutyczne i  mleczne produkty fermentowane (np. niektóre jogurty, kefiry ,mleko acidofilne).

Aby zaopatrzyć  się w cenne źródło probiotyków, należy uważnie czytać etykiety wszystkich wyrobów!

Najpopularniejszym źródłem prebiotyków jest m.in.  cykoria,wysuszony czosnek, pszenica , jęczmień, cebula,owies i wszystkie produkty, które zawierają błonnik pokarmowy.

Dowiedz się więcej: Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej

Dlaczego warto o nich codziennie pamiętać?

Probiotyki:

  • Łagodzą nietolerancję laktozy
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Wzmacniają odporność
  • Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
  • Zmniejszają stan zapalny przewodu pokarmowego
  • Hamują działanie obcych antygenów (chronią przez biegunką podróżnych)
  • Przywracają normalną florę bakteryjną podczas terapii antybiotykowej

Prebiotyki:

  • Wykazują działanie obniżające poziom glukozy we krwi
  • Zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
  • Zwiększają biodostępność składników mineralnych, szczególnie wapnia i magnezu
  • Zapobiegają rozwojowi osteoporozy

Przede wszystkim- są powszechnie dostępne w pożywieniu i łatwo uwzględnić je w naszej diecie!

Polecamy: Likopen - jak działa i gdzie można go znaleźć?

Redakcja poleca

REKLAMA