Fot. Fotolia
1. Przeciętny Polak zjada 5 kg makaronu rocznie
To dosyć mało, jeśli zestawimy to z wynikami innych narodowości. Zajmujemy dopiero 19 miejsce. Jak łatwo się domyślić w rankingu prowadzą Włosi. Są oni w stanie zjeść nawet 28 kg makaronu w ciągu roku! Po Włochach plasują się Wenezuelczycy. Jednak oni także są daleko w tyle za liderami - ich wynik to tylko 12 kg.
2. Makaron wcale nie pochodzi z Włoch
Włochy w powszechnym mniemaniu uznawane są za światową ojczyznę makaronu. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę , że potrawa ta wywodzi się aż z Chin. Przypuszcza się, że rozpowszechnienie się makaronu w Europie nastąpiło dzięki mnichom w XV wieku.
Z kolei gwałtowny wzrost spożycia tego produktu datowany jest na czasy napoleońskie. Wówczas to słynny francuski przywódca w okresie kryzysu postanowił nakarmić makaronem głodny lud.
Jednak po długiej podróży z Azji do Europy to Włochy, a nie Francja stały się niekwestionowaną ojczyzną makaronu. To przede wszystkim Włosi zajmują się tworzeniem nowych form i rodzajów makaronu.
Według Włochów prawdziwy makaron bazuje na semolinie, czyli grubej mące bogatej w białko, którą wytwarza się z pszenicy durum i wody.
3. Święto makaronu obchodzimy prawie od 20 lat!
25 października to już od 1995 roku Światowy Dzień Makaronu. Święto ma na celu promocję przysmaku, jako produktu zdrowego, smacznego oraz istotnego w diecie każdego człowieka.
Tego dnia miłośnicy makaronu na całym świecie ucztują i wymieniają się sposobami na przygotowanie ich ulubionego dania.
Źródło: Materiały prasowe Mamma Mia
Zobacz także: Światowy Dzień Makaronu – wypróbuj te przepisy!