Rak jelita grubego – co jeść, aby go uniknąć?

Rak jelita grubego – co jeść, aby go uniknąć?
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów złośliwych, a co więcej – zapadalność na tę chorobę stale wzrasta. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest ściśle związane z tym co jemy, dlatego też jest on zaliczany do tak zwanych nowotworów dietozależnych. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zminimalizować ryzyko jego wystąpienia.
/ 03.11.2016 21:49
Rak jelita grubego – co jeść, aby go uniknąć?

Kancerogeny – co to takiego i gdzie się znajdują?

Mówiąc najprościej, kancerogeny to czynniki powodujące rozwój nowotworów. W produktach żywnościowych możemy napotkać ich całe mnóstwo. Najczęściej są to:

  • pestycydy;
  • aflatoksyny, czyli toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus, znajdujące się w żywości niewłaściwie przechowywanej;
  • nitrozoaminy (znajdujące się w konserwowanych saletrą wyrobach wędliniarskich);
  • heterocykliczne aminy, znajdujące się przede wszystkim w przetwarzanym w wysokich temperaturach mięsie – zwłaszcza w mięsie smażonym;
  • metale ciężkie;
  • węglowodory aromatyczne.

Co na to Światowa Organizacja Zdrowia?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała wytyczne dotyczące zapobiegania rakowi jelita grubego poprzez właściwe odżywianie. Obejmują one:

  • Ograniczenie spożycia tłuszczów (zarówno roślinnych jak i zwierzęcych)

Dzienne ich spożycie powinno zaspokajać nie więcej niż 20% zapotrzebowania energetycznego. Uzasadnieniem tego zalecenia jest wykazanie w wielu badaniach naukowych, że dieta bogatotłuszczowa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Spośród tłuszczów powinno się wybierać te bogate w omega-3 wielonienasycone kwasy tłuszczowe (znajdujące się m.in. w tłustych rybach), co do których ustalono, że nie tylko nie zwiększają, ale wręcz zmniejszają ryzyko zachorowania na ten nowotwór.

Polecamy: Tłuszcz - czy zawsze Twój wróg?

  • W zrównoważonej diecie dziennie powinno znaleźć się od 5 do 8 posiłków zawierających owoce lub warzywa oraz produkty pełnoziarniste

Są one nie tylko źródłem błonnika, ale także niezbędnych minerałów i witamin (z których część ma właściwości zwalczania wolnych rodników).

  • Spożycie błonnika wynosić powinno minimum 25g/dobę

Błonnik znajduje się w największych ilościach w produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych oraz w warzywach i owocach. Nie tylko przyspiesza on przechodzenie treści jelitowej przez jelita, ale także zwiększa jej objętość, dzięki czemu znajdujące się w niej kancerogeny w mniejszym stopniu kontaktują się ze ścianą jelita.

  • Zapobieganie otyłości brzusznej

Dieta powinna być odpowiednio dobrana także pod kątem wartości energetycznej – nie należy dopuszczać do rozwoju nadwagi i otyłości. Udowodniono, że otyłość brzuszna jest jednym z czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Polecamy: Jak nie przytyć - 8 prostych zasad