Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Refluks żołądkowo-przełykowy - zalecenia żywieniowe

Zobacz artykuły na temat:żołądeknudnościchorobaból gardła
Mag-Diet Poradnia żywieniowo-dietetyczna
Misją Poradni jest propagowanie wiedzy na temat racjonalnego i zdrowego odżywiania. Chcemy udowodnić, że dieta to istotny element, który przyczynia się do poprawy stanu twojego zdrowia i samopoczucia.
Zalecenia żywieniowe są bardzo ważną częścią procesu leczenia choroby refluksowej. U większości pacjentów to właśnie stosowanie się do zaleceń powoduje znaczne złagodzenie występujących objawów bądź ich całkowite ustąpienie. Warto zatem zapoznać się z podstawowymi zasadami antyrefluksowej diety.

Nieznane

Mleko i przetwory mleczne neutralizują kwaśne środowisko przełyku, zmniejszając tym samym nieprzyjemne objawy choroby / fot. sxc.hu

Zmień nawyki

Pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, powinni zmienić nawyki żywieniowe. Modyfikacja żywieniowa powinna obejmować:

  • zaprzestanie bądź ograniczenie palenia papierosów i picia alkoholu,
  • redukcję tłuszczów w diecie,
  • zmniejszenie porcji spożywanych posiłków (spożywanie 5-6 mniejszych posiłków),
  • zaprzestanie spożywania późno wieczornych i nocnych przekąsek (ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem),
  • ograniczenie bądź zaprzestanie spożywania pewnych produktów, które mogą powodować wystąpienie objawów bądź ich zaostrzenie się.

Zobacz też: Refluks i zgaga

Produkty zakazane?

Spośród produktów niewskazanych w chorobie wyróżnia się tłuste potrawy, tłusty nabiał, tłuste gatunki mięs, potrawy typu fast-food, potrawy smażone, produkty i potrawy z dodatkiem octu, ostre przyprawy, owoce cytrusowe i ich przetwory, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, alkohol, mięta pieprzowa, mocna kawa i herbata oraz niektóre warzywa (cebula, papryka).

Jakie produkty łagodzą objawy?

Obok produktów posiadających działanie niekorzystne na chorobę refluksową istnieją takie, które mogą powodować cofnięcie się objawów lub ich złagodzenie. Działanie takie posiada m. in. mleko i jego przetwory oraz woda.

  • Mleko i przetwory mleczne, dzięki zawartości zasadotwórczych pierwiastków, powodują neutralizację kwaśnego środowiska przełyku. Woda natomiast spłukuje zawarty w żołądku kwas solny, co łagodzi objawy refluksu.
  • Korzystne działanie posiadają również wody lecznicze, które zawierają znaczne ilości soli wapnia o alkalicznym odczynie pH i działają na organizm odkwaszająco.
  • Produkty, które mogą złagodzić objawy choroby to również sucharki, napar z siemienia lnianego lub chleb pszenny.

Jednak pamiętajmy, że sprawa nietolerancji przez organizm chorego pewnych produktów spożywczych jest indywidualna i wymaga osobistego podejścia. Podobnie dzieje się w przypadku produktów łagodzących objawy choroby refluksowej.

Czytaj też: Refluks żołądkowo-przełykowy - jaką dietę stosować?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 7
dodano: 11:53 2013-08-27 przez: ~gość (164.126.*.*)
Mogę zjeść zupę kalafiorową ? To pierwszy dzień, więc może głupie pytanie ale nie wiem ...
dodano: 12:29 2013-08-16 przez: Gosiaczek45 (91.231.*.*)
Ja ostatnio próbuję stosować dietę, aby pozbyć się refluksu a tu znalazłam informacje na ten temat http://refluks.dozdrowia.com/dieta-refluks-zoladka.php
dodano: 23:29 2013-07-22 przez: ~gość (46.238.*.*)
buhahhahahaha
Zamów darmowy newsletter