Co to są wrzody i skąd się biorą?
Wrzód trawienny to miejscowe uszkodzenie błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy, sięgające aż warstwy mięśniowej organu. Choroba wrzodowa jest chorobą przewlekłą, charakteryzującą się nawrotami. Jej objawami są bóle w górnej części brzucha, występujące po 1-3 godzinach po jedzeniu, często również w nocy i nad ranem, oraz uczucie pełności w nadbrzuszu po spożyciu pokarmów.
Przeczytaj: Jaka dieta jest najlepsza w chorobach zapalnych trzustki?
Od 1983 roku, dzięki odkryciu australijskich naukowców, wiemy już, że główną przyczyną powstawania wrzodów jest bakteria Helicobacter pyroli, powodująca zmiany zapalne w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Warto jednak pamiętać, że nieodpowiedni styl życia i odżywiania mają wpływ na rozwój zakażenia tą bakterią, jak również na nasilenie objawów choroby. Wykazano, że dieta uboga w warzywa i owoce, bogata w sól, jak również nieregularne spożywanie posiłków, palenie papierosów i długotrwały stres, zwiększają ryzyko rozwoju bakterii H.pyroli, a tym samym powstawania choroby wrzodowej.
Lekarstwo na chorobę wrzodową
Wrzody leczy się przede wszystkim farmakologicznie, podając antybiotyki i leki obniżające poziom kwasu w żołądku, oraz dietą. W przeszłości, kiedy nie znano główniej przyczyny choroby, wprowadzano rygorystyczne ograniczenia dietetyczne. Obecnie głównym zaleceniem żywieniowym jest dieta lekkostrawna.
Zobacz też: Otyłość i choroby