Zalogowany jako: .   Wyloguj się
  Strona 2 z 2

Sok z czerwonych buraków – dlaczego warto go pić?

Zobacz artykuły na temat:ciążajedzenienadciśnieniebłonnikkwas foliowy
Sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin. Picie soku z buraka pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego, a nawet poprawia samopoczucie. Polecany jest także kobietom w ciąży. Jak samodzielnie przyrządzić sok z buraków?

Jaki sok wybrać: konwencjonalny czy ekologiczny?

Sok ekologiczny jest produktem bardziej wartościowym i mogącym lepiej wpływać na zdrowie człowieka niż sok konwencjonalny.

W przetwórstwie ekologicznym, żeby uzyskać sok z buraka ćwikłowego, stosuje się przede wszystkim metody fizyczne i biologiczne. Przy ekologicznej produkcji soku z buraków nie dopuszcza się procesów zachodzących w wysokich temperaturach, np. sterylizacji oraz dodawania środków barwiących, zagęszczających czy konserwantów, co jest z kolei praktykowane w przetwórstwie konwencjonalnym.

Produkcja ekologiczna podlega ponadto monitorowaniu od momentu uprawy surowca do wytworzenia produktu finalnego. Produkt ekologiczny musi być odpowiednio oznakowany, dzięki czemu konsument ma zagwarantowaną wysoką jakość produktu.

Zobacz także: Sok z buraków w kilku odsłonach

Jak zrobić sok z czerwonych buraków?

Sok z buraków ćwikłowych można wytwarzać także w sposób tradycyjny. Domowy, najprostszy sposób przygotowania soku z buraków to: ugotować buraki, poddać je wstępnej obróbce przez usunięcie skórki i pokroić. Następnie kawałki buraka odwirowuje się w sokowirówce. Tak sporządzony sok można pić od razu, dodając przyprawy ( sól, pieprz), sok z cytryny, pietruszkę lub koperek.

Samodzielnie wytworzonego soku nie powinno się przechowywać dłużej niż przez dwa dni w lodówce.

Inne sposoby przyrządzenia soku z buraków:

  • Sok z pieczonych buraków. Zaczynamy od wyszorowania buraków, następnie ścinamy lekko spód i wydrążamy środek. Wsypujemy do nich 2-3 łyżki cukru i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut. Zostawiamy je do przestudzenia i nagromadzenia się w nich soku na 3-4 godziny. Po tym czasie możemy popijać sok łyżką.
  • Koktajl maślanowo-buraczany. Maślankę należy zmiksować z solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie stopniowo dolewamy sok z buraka i sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Sok zaprawiany śmietaną. Sok z buraków łączymy z ulubionymi przyprawami, np. pietruszką, następnie dolewamy śmietanę. Możemy dodać kilka kostek lodu.

Zobacz też: Sok pomidorowy – dlaczego jest zdrowy?

Dowiedz się więcej o małopłytkowości z naszego forum medycznego.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Katarzyna Bosacka opowiada o ciąży i zachciankach!

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 46
dodano: 11:51 2016-04-04 przez: ~Tomek (217.67.*.*)
"zdrowe-żywienie" poleca sok z buraków kobietom w ciąży, douczylibyście się tam trochę i nie pisali farmazonów - sok z buraków jest absolutnie niewskazany w ciąży, związki zawarte w buraku mają działanie toksyczne a organizm reaguje natychmiastową biegunką!
dodano: 18:19 2016-03-18 przez: ~gość (91.231.*.*)
Powaliło Was z tymi reklamami? Nawet nie biorę się za czytanie przepisów,tylko napiszę co myślę i wpisuję Waszą stronę na listę blokowanych...
dodano: 21:13 2016-03-01 przez: ~gość (88.156.*.*)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Burak_%C4%87wik%C5%82owy chyba ktoś jednak się ty myli :P nie wiem już co mam robić hehe
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter