Szkodliwe działanie kawy

Delikatonść i smak kawy po wenezuelsku sprawi, że poczujecie się jak w niebie.
Nie każdy powinien i może pić kawę. Nadużywanie jej może powodować nieprzyjemne dolegliwości i przyczyniać się do powstawania niedoborów pokarmowych.
/ 13.12.2010 16:03
Delikatonść i smak kawy po wenezuelsku sprawi, że poczujecie się jak w niebie.

Picie kawy w małych ilościach (1-3 filiżanki dziennie) nie ma szkodliwego wpływu na nasz organizm. Nadużywanie jej może jednak powodować kilka nieprzyjemnych objawów. Należą do nich: obniżenie nastroju, nerwowość, rozdrażnienie, problemy z zaśnięciem, a także nieprzyjemności natury żołądkowej. Duże ilości wypijanej kawy nasilają objawy napięcia przedmiesiączkowego.

Kawa ma działanie moczopędne, przez co wpływa na wzrost wydalania niektórych składników mineralnych. Dotyczy to szczególnie wapnia i potasu. Wpływa ona również niekorzystnie na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

Zobacz też: Zdrowotne właściwości kawy

Kto powinien unikać kawy?

Ludzie znerwicowani powinni ograniczyć picie kawy, gdyż wzmacnia ona uczucie niepokoju i nerwowość.
Badania eksperymentalne wykazały, że spożywanie dużych dawek kofeiny może być jednym z czynników przyczyniających się do powstawania chorób serca. Działanie to dodatkowo wzmacniają palenie papierosów i stres.

Osoby z nadciśnieniem lub innymi schorzeniami układu krążenia powinny zrezygnować z picia kawy lub bardzo ograniczyć jej ilość. Jeżeli bardzo lubisz jej smak, możesz spróbować jej wersji bezkofeinowej. Obecnie produkowane kawy bezkofeinowe nie różnią się praktycznie smakiem i aromatem od kaw tradycyjnych.

Picie kawy może również znacznie zaostrzyć objawy choroby wrzodowej, poprzez pobudzenie wydzielania soku żołądkowego. Niestety dla osób cierpiących na to schorzenie, nie ma żadnej alternatywy, gdyż podobne efekty powoduje kawa bezkofeinowa.

Zobacz też: Skąd się biorą wrzody trawienne

Zauważono również, że kawa gotowana, zalewana wrzątkiem oraz przygotowywana w zaparzaczu ciśnieniowym bez filtra zwiększa stężenie cholesterolu we krwi. Kawa sporządzana w ekspresie nie wykazuje takiego działania, ponieważ substancje szkodliwe pozostają na filtrach i nie przechodzą do naparu.

Redakcja poleca

REKLAMA