Jak zmodyfikować dietę przy trądziku różowatym, aby zmiany skórne stały się mniej widoczne?

Tradzik rozowaty dieta.jpg fot. Adobe Stock, NDABCREATIVITY
Trądzik różowaty – dieta musi zostać dopasowana do indywidualnego przypadku. Najczęściej dobre rezultaty daje unikanie gorących i ostro przyprawionych pokarmów oraz alkoholu. Czasami to nie wystarcza, wtedy warto przetestować eliminację innych pokarmów, np. cytrusów, niektórych warzyw czy nabiału. U niektórych osób kluczowe jest zrezygnowanie z produktów, które nasilają wyrzut histaminy – np. bananów czy pomidorów.
Ewa Cwil / 02.10.2023 14:29
Tradzik rozowaty dieta.jpg fot. Adobe Stock, NDABCREATIVITY

W leczeniu trądziku różowatego dieta może odgrywać znaczącą rolę. Nie sposób jednak bez prób i błędów tak ją dopasować, aby rzeczywiście przyniosła pożądane rezultaty. Wszystko dlatego, że każdy organizm jest nieco inny i inaczej reaguje na różne pokarmy. Oczywiście najlepiej zacząć eliminację od tych produktów, które u największej liczby osób nasilają zmiany trądzikowe. Jeśli to nie pomoże, trzeba szukać dalej.

Spis treści:

  1. Dieta przy trądziku różowatym
  2. Czego nie wolno jeść przy trądziku różowatym?
  3. Banany a trądzik różowaty
  4. Nabiał a trądzik różowaty

Dieta przy trądziku różowatym

Dieta na trądzik różowaty, także zapobiegająca zaburzeniom pracy przewodu pokarmowego, powinna zawierać dużo błonnika pokarmowego, mlecznych napojów fermentowanych z Lactobacillus oraz warzyw i owoców bogatych we flawonoidy.

Powodem zaburzeń pH żołądka, podobnie jak zaparć sprzyjających trądzikowi różowatemu, jest niewłaściwa dieta, bogata w białko, cukier oraz żywność wysoko przetworzoną. Niekorzystnie na równowagę pH wpływa również stres i przewlekłe schorzenia np. cukrzyca.  Aby utrzymać optymalne pH, należy spożywać 80% żywności alkalizującej i 20% zakwaszającej. Produkty alkalizujące to głównie warzywa, owoce, mleko i napoje mleczne.

Szczególnie silne właściwości alkalizujące mają:

  • cytryna, arbuz, melon, suszone figi i daktyle, mango, papaja, kiwi, gruszki, jabłka, winogrona, ananasy, jagody,
  • pietruszka, awokado, cebula, pomidory, ogórki, seler, czosnek, brokuły, sałata, ziemniaki, kapusta, soki warzywne,
  • migdały, wiśnie, pikle, oliwa z oliwek, tofu, sezam, grzyby, morele, dynia, rodzynki.

Produkty silnie zakwaszające to:

  • słodziki, wołowina, napoje gazowane, mąka, cukier, drób, czekolada, herbata, makaron,
  • ryby, soki owocowe słodzone, ryż, sery żółte, jaja, majonez,
  • miód, fruktoza, płatki, mleko kozie, oliwki, orzechy pekanowe.

Czego nie wolno jeść przy trądziku różowatym?

U różnych osób z trądzikiem różowatym inne produkty spożywcze mogą nasilać objawy choroby. Do produktów, które najczęściej nasilają trądzik, należą:

  • alkoholu – 52% przypadków,
  • pikantna żywność – 45% przypadków,
  • gorąca żywność i napoje – 35% przypadków.

Dlatego w pierwszej kolejności właśnie ten rodzaj żywności należy wyeliminować z diety.

W mniejszej liczbie przypadków za nasilenie dolegliwości odpowiadają:

  • niektóre owoce – 13% przypadków,
  • marynowane mięso – 10% przypadków,
  • niektóre warzywa – 9% przypadków,
  • produkty mleczne – 8% przypadków.

Za pokarmy, które mogą mieć wpływ na pogorszenie stanu skóry w trądziku różowatym uważa się także: wątróbkę, sery żółte, wanilię, sos sojowy, ocet winny, awokado, rośliny strączkowe, cynamon, czekolada i kakao, jogurt, przetwory rybne w puszkach.

W trądziku różowatym zaleca się niekiedy zastosowanie diety antyhistaminowej.

Niestety trudno bez przeprowadzenia próby eliminacji poszczególnych produktów z diety stwierdzić, które z nich wpływają na nasilenie trądziku, a które nie.

czego nie jeść przy trądziku różowatym

fot. Czego nie jeść przy trądziku różowatym/ Adobe Stock, nenetus

Co jeszcze nasila trądzik różowaty?

U wielu osób sama modyfikacja diety nie wystarcza do tego, aby pozbyć się zmian skórnych. Pomocne może być unikanie innych czynników, przynajmniej wtedy, gdy szczególnie komuś zależy na poprawie jakości skóry.

Co jeszcze zaostrza trądzik?

  • nadmierne opalanie – u 81% przypadków,
  • wysoka temperatura powietrza – 75% przypadków,
  • stres – 79% przypadków,
  • intensywne ćwiczenia fizyczne – 56% przypadków,
  • gorące kąpiele – 51% przypadków,
  • wilgoć – 44% przypadków,
  • niektóre kosmetyki – 41% przypadków,
  • niektóre leki – 15% przypadków.

Do powstawania zmian trądziku różowatego usposabiają też zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego:

  • zaburzenia pH żołądka,
  • nieżyt żołądka,
  • zapalenie żołądka spowodowane obecnością bakterii H. pylori,
  • przewlekłe zaparcia,
  • stany zapalne dróg żółciowych.

Banany a trądzik różowaty

Banany niestety należą do grupy produktów, których lepiej unikać przy trądziku różowatym. W wyniku ich spożycia organizm uwalnia więcej histaminy, która nasila zmiany skórne.

Podobnie działają:

  • pomidory,
  • owoce cytrusowe,
  • bakłażany,
  • szpinak,
  • produkty rybne z puszki,
  • sery (poza twarogiem).

Z tego powodu próba ich wyeliminowania z diety przy trądziku różowatym może być dobrym pomysłem, ale wcale nie musi przynieść spektakularnych efektów.

Nabiał a trądzik różowaty

Nabiał tylko w 8% przypadków nasila objawy trądziku. Szczególnie niewskazane mogą być:

  • jogurty,
  • kwaśna śmietana,
  • sery nietwarogowe.

Natomiast twaróg oraz jaja (jeśli ktoś nie ma alergii na białka jaj i mleka) są produktami, które nie zaostrzają objawów trądziku.

Treść artykułu pierwotnie została opublikowana 9.03.2011 r. we współpracy z Agnieszką Kopacz, dietetykiem, www.kalorynka.pl

Czytaj także:
Jak wygląda trądzik różowaty?
Trądzik – rodzaje i przyczyny zmian skórnych
Na czym polega leczenie doustne trądziku