Co jeść w czasie gorączki? Te produkty pozwolą ci zwalczyć chorobę i wzmocnią organizm

co jeść w czasie gorączki fot. Adobe Stock, New Africa
Podczas gorączki powinnaś jeść produkty bogate w płyny i elektrolity. Dobrze uwzględniać w diecie różne przyprawy przeciwzapalne: czosnek, imbir, kurkumę. W czasie gorączki spożywane posiłki muszą być szczególnie odżywcze, by dodawać energii do walki z infekcją. Dobrymi przykładami posiłków na czas gorączki są zupy, dania jednogarnkowe i koktajle.
/ 02.03.2022 10:12
co jeść w czasie gorączki fot. Adobe Stock, New Africa

W czasie gorączki możesz cierpieć na brak apetytu, ale mimo wszystko warto zjadać odżywcze produkty i lekkie posiłki. Sprawdź, co najlepiej jeść (i czego nie jeść), jeśli masz gorączkę.

Spis treści:

  1. Jak to, co jesz, pomaga przy gorączce?
  2. Co jeść w czasie gorączki?
  3. Ile jeść podczas gorączki?
  4. Przykłady dobrych posiłków w czasie gorączki
  5. Czego nie jeść przy gorączce?

Jak to, co jesz, pomaga przy gorączce?

Gorączka i podwyższona temperatura, to najczęściej objawy infekcji. Jeśli gorączka nie jest bardzo wysoka, nie trzeba jej zbijać, bo wspiera ona walkę organizmu. Gorączka może mieć korzystne działanie, gdyż hamuje rozwój drobnoustrojów, a także wzmaga wytwarzanie przeciwciał zwalczających chorobę. Organizmy wyczerpane, wyniszczone, z upośledzonymi mechanizmami odpornościowymi nie są w stanie reagować gorączką.

Długotrwała wysoka temperatura ma niekorzystny wpływ na organizm, bowiem hamuje łaknienie, a poprzez zwiększoną przemianę materii prowadzi do katabolizmu tkanek ustrojowych i wyniszczenia. Gorączka powoduje wzmożoną pracę serca, niekorzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. U osób z wadami układu oddechowego lub defektami jego czynności może prowadzić do niewydolności oddechowej.

Warto wiedzieć, co najlepiej jeść, by wzmacniać organizm w czasie gorączki:

  • jedzenie powinno nawadniać, przy gorączce traci się dużo płynów,
  • jedzenie powinno zawierać przeciwzapalne składniki na przeziębienie,
  • jedzenie musi dostarczać elektrolitów: potasu, sodu, wapnia, magnezu,
  • jedzenie powinno dostarczać wystarczająco białka pomagającego walczyć z infekcją,
  • jedzenie powinno być odżywcze i kaloryczne, by zapewnić organizmowi energię do walki z infekcją.

Co jeść w czasie gorączki?

Wiele osób w trakcie gorączki traci całkiem apetyt. Nie można poddawać się temu stanowi i ważne jest, by zjadać chociaż kilka lekkich posiłków dziennie.

Płyny i napoje - co pić w czasie gorączki?

Pocenie się i podwyższona temperatura ciała sprzyjają utracie płynów z organizmu. Gorączka to więc przede wszystkim ryzyko odwodnienia. Staraj się pić:

  • dużo wody,
  • lekkie napary,
  • herbaty,
  • naturalne kakao,
  • mleko,
  • domowy kompot,
  • kefir,
  • świeże soki.

Ważne jest, by pochłaniać w tym czasie dużo płynów. Płyny możesz dostarczać do organizmu też z jedzeniem. Szczególnie zalecane są:

  • wszystkie domowe zupy,
  • koktajle warzywno-owocowe,
  • świeże warzywa i owoce.

rosół na gorączkęfot. Rosół na gorączkę/Adobe Stock, New Africa

Przeciwzapalne składniki diety w czasie gorączki

Jedzenie może dostarczać też konkretnych składników przeciwzapalnych, które wspierają walkę z toczącą się infekcją. Naturalne sposoby na przeziębienie zachęcają przede wszystkim do włączania do jadłospisu:

przeciwzapalne przyprawy przy gorączcefot. Przeciwzapalne przyprawy i składniki diety na gorączkę/ Adobe Stock, jchizhe

Produkty białkowe w trakcie gorączki

W czasie gorączki organizm zużywa więcej białek, niż gdy nie jesteś chora. Proteiny są bardzo ważne w diecie zawsze, gdy twój organizm jest lekko osłabiony. Do dobrych źródeł białka należą:

  • ryby,
  • owoce morza,
  • chude mięso i wędliny,
  • twaróg,
  • nabiał: mleko, kefir, maślanka, jogurty, jogurt grecki,
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch, groszek, ciecierzyca,
  • jajka,
  • orzechy i masła orzechowe.

Nabiał i mleko przy gorączce?

Na powyższej liście polecanych w gorączce produktów białkowych znajduje się nabiał. W sieci krążą mity o tym, że mleko i nabiał powodują „nadprodukcję śluzu” w organizmie i niby pogarszają w ten sposób objawy przeziębienia. Nie jest to prawda, a te informacje zostały dawno obalone przez naukowców. Nabiał i mleko możesz bezpieczne jeść przy gorączce.

Czy można jeść banany podczas gorączki?

Z jakiegoś powodu wiele osób zastanawia się, czy można jeść banany w czasie gorączki. Zdecydowanie tak! Banany dostarczają stosunkowo sporo kalorii (to pożądane przy gorączce), są odżywcze i uzupełniają rezerwy potasu w organizmie. Jedz banany śmiało na surowo, dodawaj je do owsianek i koktajli.

Jajka przy gorączce

Przy gorączce można jeść bezpiecznie jajka i wszystkie produkty z jajami w składzie. Są one bardzo polecane, bo żółtko ma dużo witamin i odżywia, a jaja są też bogatym źródłem białka. W czasie gorączki warto jeść więc:

  • omlety,
  • jajecznicę,
  • jajka na miękko i twardo,
  • szakszukę.

Ile jeść podczas gorączki?

Nawet jeśli nie chce ci się jeść w trakcie gorączki, spróbuj jeść minimum 4 niewielkie posiłki dziennie. Możesz podzielić jedzenie na 6 posiłków, jeśli nie możesz zjeść na raz za dużo. Oprócz tego przez cały dzień nawadniaj się, pijąc wodę i inne płyny.

posiłek przy gorączcefot. Posiłek przy gorączce/Adobe Stock, DimaBerlin

Przykłady dobrych posiłków w czasie gorączki

Zupy w trakcie gorączki

Zupy to doskonałe posiłki w trakcie gorączki. Przoduje tu oczywiście rosół, ale w czasie gorączki można jeść też inne zupy:

  • pomidorowa,
  • krupnik,
  • ogórkowa,
  • grochowa,
  • jarzynowa,
  • kalafiorowa,
  • wszystkie zupy krem.

Dania jednogarnkowe w trakcie gorączki

Podczas gorączki sprawdzają się tez wszystkie dania jednogarnkowe. Dodaj do nich garść roślin strączkowych, by uzupełnić posiłek w białko. 

Koktajle w trakcie gorączki

Jeśli nie chce ci się jeść w czasie gorączki, możesz pić odżywcze koktajle. Najlepiej rób je na bazie probiotycznych jogurtów i kefirów, które wspierają jelita w tym intensywnym czasie. Przetestuj odżywcze przepisy na:

Czego nie jeść przy gorączce?

Równie ważne jak to, co jeść przy gorączce jest to, czego nie jeść w tym czasie. Jest wiele produktów, które nie są zdrowe i zakłócają pracę organizmu. Zdecydowanie nie wspierają więc walki z infekcją. Należą do nich:

  • alkohol (w każdej ilości),
  • gazowane napoje,
  • przetworzone czerwone mięso,
  • słone przekąski (chipsy, panierowane orzeszki, paluszki),
  • kawa.

Jeśli w czasie gorączki wystąpiła dodatkowo biegunka, stosuj dietę przy biegunkach. Być może będziesz musiała wyeliminować część polecanych zazwyczaj przy gorączce produktów.

Źródła:

Berger MM. Nutrition and Micronutrient Therapy in Critical Illness Should Be Individualized. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2020 Nov;44(8):1380-1387. doi: 10.1002/jpen.2002. Epub 2020 Sep 17. PMID: 32829498.
Borlinghaus J, Albrecht F, Gruhlke MC, Nwachukwu ID, Slusarenko AJ. Allicin: chemistry and biological properties. Molecules. 2014 Aug 19;19(8):12591-618. doi: 10.3390/molecules190812591. PMID: 25153873; PMCID: PMC6271412.
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.

Czytaj także:
COVID-19 bez gorączki. Co trzeba wiedzieć o gorączce i koronawirusie?
7 produktów spożywczych wzmacniających odporność. Włącz je do diety i zapomnij o koronawirusie
Dieta na jesień, jak wzmocnić odporność? Zadbaj o rozgrzewanie i nawodnienie!

Redakcja poleca

REKLAMA