Witamina B12 – chroń się przed niedokrwistością złośliwą

schab
Uwaga wegetarianie! Witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Kto jeszcze narażony jest na niedobory tej witaminy? Co jeść, aby zapobiec niedoborom tej witaminy?
/ 22.06.2017 14:53
schab

Czym jest kobalamina?

Witamina B12 (inaczej kobalamina) znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli w mięsie i podrobach, rybach, jajach oraz mleku i produktach mlecznych. Aby nasz organizm mógł wchłonąć ją ze światła przewodu pokarmowego, niezbędne jest specjalne białko, zwane czynnikiem wewnętrznym oraz wapń. Dzięki tym substancjom, witamina B12 może podlegać dalszym przemianom, już we wnętrzu naszego organizmu. Gromadzona jest głównie w wątrobie i mięśniach.

Rola witaminy B12

Witamina B12 jest nam niezbędna w tworzeniu składników krwi i powłok nerwowych. Bierze także udział w syntezie białek oraz metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Uczestniczy także w procesach, których celem jest regeneracja substancji potrzebnych w syntezie DNA. Naukowcy podkreślają też rolę witaminy B12 jako enzymu zarówno anabolicznych, jak i katabolicznych reakcji.

Gdzie szukać witaminy B12?

Aby dostarczyć do organizmu odpowiednie ilości witaminy B12, należy odżywiać się zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać nam wszystkie składniki odżywcze.

Wystarczy wypić szklankę mleka, zjeść jeden jogurt, jeden plaster sera twarogowego oraz jeden plaster wędliny, by pokryć całodzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Takie produkty z łatwością możemy wkomponować do naszego jadłospisu. Zamiast jogurtu lub mleka możemy zjeść też jajko lub trzy plasterki sera białego. Dobra wiadomość dla miłośników podrobów - wątróbka zawiera ponad 30 razy więcej witaminy B12 niż wędlina!

Komu grożą niedobory?

Niedobór tej witaminy może być spowodowany brakiem czynnika wewnętrznego. Do takiej sytuacji może dochodzić przy uszkodzeniu błony śluzowej żołądka. Mimo to, na niedobór tej witaminy narażeni są szczególnie wegetarianie i weganie oraz dzieci karmione piersią przez mamy, które unikają spożywania mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego. Stopień wchłaniania tej witaminy może ulec zmniejszeniu także u osób, które spożywają duże ilości alkoholu, cierpią na choroby przewodu pokarmowego lub u osób starszych.

Polecamy: Mity na temat zdrowej diety

Suplementacja

Żeby uniknąć niedokrwistości złośliwej i innych powikłań niedoboru witaminy B12 (uszkodzenia układu krwiotwórczego i układu nerwowego), zaleca się suplementację u wegetarian i wegan oraz u osób po 50. roku życia.

Zobacz też: Żywienie w niedokrwistościach

Redakcja poleca

REKLAMA