Wpływ diety na poziom cholesterolu

Jaki tłuszcz ukryty jest w rybach?
Dieta jest czynnikiem, który ma największy wpływ na poziom zarówno dobrego, jak i złego cholesterolu w organizmie.  Jak prawidłowo układać swój jadłospis i na co zwrócić szczególną uwagę?
/ 15.06.2011 10:56
Jaki tłuszcz ukryty jest w rybach?

Co należy jeść z umiarem?

Od lat wiadomo, że ludzie szczupli, wegetarianie, osoby spożywające małe ilości mięsa i cukrów prostych (np. słodyczy) mają wyrównany poziom cholesterolu. Najistotniejszymi czynnikami wpływającymi na zaburzenia gospodarki cholesterolowej są zawarte w pożywieniu tłuszcze zwierzęce i cholesterol. Jedzenie produktów wysokocholesterolowych i zawierających nasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do rozwoju hipercholesterolemii

Polecamy też: Jak dochodzi do hipercholesterolemii?

Do wyrobów bogatych w cholesterol możemy zaliczyć:

  • żółtka jaja kurzego;
  • podroby;
  • tłuste produkty mleczne;
  • smalec;
  • boczek;
  • słoninę;
  • tłuste wędliny i mięso;
  • inne produkty zwierzęce.

Zdarza się, że na etykietach produktów roślinnych (olejów, margaryn i innych) możemy znaleźć informacje o braku cholesterolu w tych wyrobach. Tymczasem wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol. Taka wskazówka może ułatwić prowadzenie diety i robienie zakupów. 

Nienasycone kwasy tłuszczowe - w walce ze "złym" cholesterolem

Oprócz czynników wpływających na zwiększenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, istnieją również czynniki zwalczające to zaburzenie. Nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne zarówno w produktach roślinnych jak i rybach, przyczyniają się do zmniejszenia poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenia stężenia tego "dobrego" – HDL.

Istotna jest nie tylko zmiana rodzaju spożywanych tłuszczów, ale również ich proporcji. W związku z dużą zawartością w rybach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, powinny one stanowić główne źródło niezbędnych tłuszczów w diecie.

Polecamy też: Sprawdź zalety tłuszczów roślinnych i rybich

Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.

Redakcja poleca

REKLAMA