Co należy jeść z umiarem?
Od lat wiadomo, że ludzie szczupli, wegetarianie, osoby spożywające małe ilości mięsa i cukrów prostych (np. słodyczy) mają wyrównany poziom cholesterolu. Najistotniejszymi czynnikami wpływającymi na zaburzenia gospodarki cholesterolowej są zawarte w pożywieniu tłuszcze zwierzęce i cholesterol. Jedzenie produktów wysokocholesterolowych i zawierających nasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do rozwoju hipercholesterolemii.
Polecamy też: Jak dochodzi do hipercholesterolemii?
Do wyrobów bogatych w cholesterol możemy zaliczyć:
- żółtka jaja kurzego;
- podroby;
- tłuste produkty mleczne;
- smalec;
- boczek;
- słoninę;
- tłuste wędliny i mięso;
- inne produkty zwierzęce.
Zdarza się, że na etykietach produktów roślinnych (olejów, margaryn i innych) możemy znaleźć informacje o braku cholesterolu w tych wyrobach. Tymczasem wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol. Taka wskazówka może ułatwić prowadzenie diety i robienie zakupów.
Nienasycone kwasy tłuszczowe - w walce ze "złym" cholesterolem
Oprócz czynników wpływających na zwiększenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, istnieją również czynniki zwalczające to zaburzenie. Nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne zarówno w produktach roślinnych jak i rybach, przyczyniają się do zmniejszenia poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenia stężenia tego "dobrego" – HDL.
Istotna jest nie tylko zmiana rodzaju spożywanych tłuszczów, ale również ich proporcji. W związku z dużą zawartością w rybach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, powinny one stanowić główne źródło niezbędnych tłuszczów w diecie.
Polecamy też: Sprawdź zalety tłuszczów roślinnych i rybich
Fragment pochodzi z książki „Schudnij skutecznie i bezpiecznie. Schudnij zdrowo!” autorstwa Aniki Ragiel, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.