Zielona ochrona
Zielone warzywa takie jak brokuły, jarmuż i szpinak pełne są antyutleniaczy podnoszących odporność i zapobiegających chorobom nowotworowym. Zadbaj o regularne spożywanie tych warzyw, najlepiej codziennie lub co drugi dzień. Szpinak bogaty jest w karotenoidy, które organizm przekształca na witaminę A, wspomagając uruchomienie reakcji odpornościowych. Zawiera też witaminę C utrzymującą skórę i błony śluzowe w dobrym stanie oraz witaminę B podnoszącą poziom energii. Szpinak jest również doskonałym źródłem cynku niezbędnego do aktywacji limfocytów T. Dlatego warto wypróbować poniższe danie, które wzmocni naszą odporność.
Czytaj też: Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?
Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku
- 300 g szpinaku,
- 150 g gęstej śmietany,
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry.
- Lekko podduś szpinak na parze, dokładnie odsącz i posiekaj.
- Wymieszaj śmietanę z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem.
- Jedną trzecią ziemniaków wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, na to wyłóż połowę szpinaku i polej go jedną trzecią śmietanowej mieszanki.
- Nałóż kolejną jedną trzecią ziemniaków, drugą połowę szpinaku, polej jedną trzecią śmietany, na koniec wyłóż resztę ziemniaków i polej resztą śmietany.
- Nakryj folią i zapiekaj przez jedną godzinę w temperaturze 180oC.
- Zdejmij folię i zapiekaj przez kolejne 20 minut lub tak długo, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione.
Polecamy serwis Zdrowe żywienie
Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.