Żywienie w chorobach serca

Czerwona kokardka to symbol solidarności z osobami żyjącymi z HIV oraz AIDS
Należy zwrócić szczególną uwagę na witaminy antyoksydacyjne tj. witamina A, E, C oraz kwas foliowy. Ponieważ hamują one utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie, mają więc działanie przeciwmiażdżycowe.
/ 28.09.2016 10:31
Czerwona kokardka to symbol solidarności z osobami żyjącymi z HIV oraz AIDS

Dobre witaminy

Witaminy te zmniejszają szkodliwość działania wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają ściany komórek oraz naczyń krwionośnych, przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i jej powikłań (udaru mózgu, zawału serca oraz do powstawania nowotworów).

  • Witamina C jest czynnikiem redukującym, działa przeciwko rodnikom tlenowym, neutralizując je. Zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego, a podwyższa zawartość frakcji HDL, ogranicza również agregację płytek krwi. Witamina C występuje w Świerzych warzywach i owocach, szczególnie w warzywach kapustnych, pomidorach, papryce, chrzanie, owocach jagodowych, cytrusowych.
  • Witamina E obniża podatność tkanek na działanie wolnych rodników, zapobiega agregacji płytek krwi, zwiększa wytwarzane prostacykliny. Źródłem witaminy E są: oleje roślinne, orzechy, kiełki i zarodki zbóż oraz warzywa i owoce.
  • Witamina A występuje w produktach, które zawierają dużo cholesterolu, tj.: masło, śmietana, pełne mleko, żółtko jaj. Dlatego głównym źródłem witaminy A dla chorych na serce jest β-karoten występujący w warzywach zabarwionych na kolor żółto-pomarańczowy i zielony (dynia, marchew, szpinak, jarmuż, szczypiorek, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata).
  • Witaminy z grupy B również zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Witamina B6 (pirydoksyna) wpływa na metabolizm cholesterolu, bierze udział w przemianie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Niacyna (witamina PP) podawana ze związkami chromu zmniejszają stężenie cholesterolu u ludzi z hipercholesterolemią.

Zobacz tabelę witamin

Szczególną uwagę należy zwrócić na następujące składniki mineralne:

  • Wapń, który warunkuje prawidłową czynność mięśnia sercowego, wpływa na proces krzepnięcia krwi oraz na prawidłową pobudliwość układu mięśniowo-naczyniowego. Źródłem wapnia są: mleko, sery, jaja, sardynki, śledzie. Niewielkie ilości wapnia znajdują się w warzywach i owocach.
  • Magnez, w celu dostarczenia go do organizmu należy spożywać warzywa liściaste (magnez jest składnikiem chlorofilu), produkty zbożowe z pełnego przemiału, warzywa strączkowe, chude mięso (indyk, drób, królik). Magnez ma działanie ochronne na mięsień sercowy, zapobiega jego niedotlenieniu i niedokrwieniu oraz arytmii. Chroni ściany naczyń krwionośnych przed zmianami tkanki łącznej. Działa antagonistycznie do wapnia. Jest również czynnikiem przeciwzakrzepowym. Niedobór magnezu sprzyja występowaniu zaburzeń lipidów we krwi oraz podwyższa ciśnienie tętnicze.
  • Potas, którego źródłem są produkty roślinne głównie: morele suszone, figi suszone, awokado, banany, ziemniaki, seler, kiwi, pomidory, grejpfruty, zielone warzywa liściaste (pietruszka). Stosunek potasu do sodu winien wynosić 1,4:1.

Ponadto w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia nie powinno zabraknąć błonnika pokarmowego, którego bogatym źródłem jest groch, fasola, soja, soczewica, wszelkiego rodzaju otręby, pełnoziarniste produkt zbożowe, płatki owsiane, owoce i warzywa. Chorzy powinni częściej znajdować te produkty w swojej diecie, ponieważ produkty te mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Pektyny i gumy zawarte w błonniku mają działanie redukujące lipidy, zwłaszcza cholesterol we frakcji LDL. 

Nadciśnieniowcy, osoby po zawale mięśnia sercowego oraz chorzy na miażdżycę muszą ze swojej diety wyeliminować: żółtko jaj, podroby (nerki, móżdżek, wątroba, serce), masło, słoninę, boczek, smalec, tłuszcz drobiowy, tłuste mięsa, pełne mleko, tłuste sery, które są źródłem cholesterolu. Zamiast tłuszczów zwierzęcych na talerzu pacjenta powinny pojawić się oleje bogate w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe): słonecznikowy, sojowy, kukurydziany.

Kolejną krokiem do bycia zdrowym jest ograniczenie soli kuchennej, przyczyniając się tym samym do utrzymania ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie. Jako że sód zawarty w soli kuchennej podwyższa ciśnienie, według zaleceń winniśmy spożywać tylko jedną, płaską łyżeczkę soli na dobę.

Redakcja poleca

REKLAMA